'Dortmund Modeli' Süper Lig'in kapısını açabilecek mi?

'Dortmund Modeli' Süper Lig'in kapısını açabilecek mi?

Sezona transfer engeli nedeniyle, altyapı ve genç oyuncularının ağırlıkta olduğu bir kadro ile başlayan Bursaspor, uygulamaya koyduğu Borussia Dortmund modeliyle Süper Lig'de ki şaşaalı günlerine geri dönmenin hesaplarını yapıyor. Türk futboluna son dönemde Zeki Çelik, Serdar Aziz, Ozan Tufan, Enes Ünal gibi isimler kazandıran Timsah, bu sezon 22.6 yaş ortalamasıyla TFF 1. Lig'de de zirve mücadelesi veriyor.

MELİKŞAH AKSU | KARAR


Tarih 16 Mayıs 2010. 'Dört Büyükler'in hegemonyasına son veren Bursaspor, Süper Lig'de şampiyonluk ipini göğüsleyen 5.takım olmuştu. Bu peri masalını 9 sene ileriye sardığımızda ise Yeşil-Beyazlı ekip 2018-2019 sezonunun son maçında Yeni Malatyaspor'u mağlup etmesine rağmen küme düşmüştü. Timsah, şampiyon takımlar arasında küme düşen ilk ekip olarak Yeşil-Beyaza gönül veren taraftarları yasa boğmuştu. 'Tarih tekerrürden ibarettir' sözü kimilerince doğru, kimilerince yanlıştır... Almanya'nın Vestfalya bölgesinde ise tıpkı Bursaspor gibi kısa zaman dilimi içerisinde hem zirveyi hem de dibi gören bir kulüp vardı: Borussia Dortmund.1996-1997 sezonunda büyük bir sürprize imza atan Dortmund taraftarına Şampiyonlar Ligi kupasını armağan etmiş, 2001-2002 sezonunda Bundesliga'da şampiyon olarak büyük başarısını taçlandırmıştı. Filmi bu sefer Almanya'nın Sarı-Siyahlıları için ileri sardığımızda ise tamamlanan 2008-2009 sezonunda Dortmund büyük bir mali kriz yaşarken ligi de 13.sırada tamamlayarak büyük hayal kırıklığı yaşatmıştı.

YÜKSELİŞİN EŞİĞİNDE

Geçtiğimiz sezon Süper Lig'in bir maç uzağında kalan Bursaspor, play-off mücadelesinde Adana Demirspor'a elenmişti. Yeşil-Beyazlılar bu sezona tam da 'yeni sezon, yeni umutlar' diyecekken ekonomik sebeplerden ötürü bir çok ekip gibi  sezona transfer engeliyle başlamak zorunda kalmıştı. Bursaspor'da yönetim ve teknik ekip bu gelişme sonrasında ağırlıklı olarak altyapı oyuncularının oluşturduğu genç bir takımla 2020-2021 sezonuna başladı. 22.6 yaş ortalamasıyla mücadele veren Bursaspor, 17 haftası geride kalan 1. Lig'de play-off potasının yalnızca 3 puan gerisinde yer alma başarısı gösterdi. Son olarak Türkiye Kupası son 16 turunda Antalyaspor'a elenen genç takımın, sezonun geri kalanındaki tek hedefi ise Bursaspor'u tekrardan Süper Lig'e yükseltmek.

GENÇLİK AŞISI TİMSAH'A YARADI

Sezona 26 oyuncuyla başlayan Timsah, genç kadrosuyla verdiği mücadeleyle takdir toplarken, 1.Lig'de tecrübe şansı elde eden genç futbolcular da bu şanslarını iyi kullanarak Bursaspor'un bu başarılı grafiğine büyük katkı sağladı. Yeşil-Beyazlılarda bu sezon 17 yaşında 3, 18 yaşında 4, 19, 20 ve 21 yaşında 3'er isim süre alırken bu sezon Bursaspor'da forma giyen en küçük oyuncu ise 16 yaşındaki Kerem Kök oldu.

GELECEĞİN YILDIZLARI

Oynadıkları futbolla sezona damga vuran Bursaspor'un gençleri gelecek adına Türk futboluna büyük katkılar sağlayacak gibi gözükürken, şimdiden transferin gözde isimleri oldular. Transfer tahtasının açılmasıyla, Yeşil-Beyazlı kulübün bir çok futbolcusu için, Türkiye ve Avrupa'da büyük kulüplerinden teklif yağdı. Bursaspor'da bu sezon en fazla öne çıkan isim Ali Akman olurken, genç golcü oynadığı 17 maçta 9 gol 3 asistlik performans gösterdi. Göztepe maçında kaydettiği 4 golle dikkatleri üzerine çeken Batuhan Kör'de transferin gözde isimlerinden birisi oldu. Hücum bölgesinde görev yapan futbolcu bu sezon oynadığı 19 maçta 9 gol kaydetti. Sezon başında 4 büyüklerle adı anılan Burak Kapacak bu sezon 18 maçta görev alırken, genç kanat oyuncusu hücumda 5 gol 3 asistlik katkı sağladı. Genç yaşlarına rağmen Yeşil-Beyazlı ekibin en fazla forma giyen oyuncuları 23 yaşındaki Emirhan Aydoğan ve 20 yaşındaki İsmail Çokçalış oldu. Ayrıca defansif bir mevki olan ön liberoda görev yapan Emirhan Aydoğan hücumda da oldukça etkili bir performans sergiledi. Genç orta saha bu sezon 4 gol 2 asist kaydetti. Yeşil-Beyazlı ekibin kalesini koruyan 21 yaşındaki Ataberk Dadakdeniz'in de tıpkı Altay Bayındır, Harun Tekin ve Okan Kocuk gibi Bursaspor'un Türk futboluna armağan ettiği kalecilerden birisi olması bekleniyor. 

TİMSAH AVRUPA'NIN EN GENCİ

22.6 yaş ortalamasıyla mücadele veren Bursaspor, Avrupa'nın 5 büyük liginde boy gösteren ekipleri yaş ortalaması anlamında geride bıraktı. Avrupa'nın 5 büyük liginin en genç takımlarının yaş ortalamaları şu şekilde:

1-Reims (Fransa) : 23.5
2-Nice (Fransa) : 23.6
3-RB Leipzig (Almanya) : 24.0
4-Stuttgart (Almanya) : 24.1
5-Monaco (Fransa) : 24.3

HİKAYENİN DEVAMI: DORTMUND FORMÜLÜ

Takvimler 2008 yılını gösterirken hem saha içinde hem de saha dışında hayal kırıklığı yaratan Borussia Dortmund'da yönetim, bu krizden kurtulmak adına iş adamı Hans-Joachim Watzke'yi sportif direktörlüğe getirdi. Watzke ise takımı, kısıtlı mali imkanlar dahilinde genç oyuncularla başarı elde edebilecek Jurgen Klopp'a emanet etmişti. Teknik direktör Klopp ise bu formül doğrultusunda, ağırlıklı olarak Sarı-Siyahlı ekibin özkaynaklarından oluşan gençlik aşısını takıma vurarak, elindeki genç kadroyla sonu 2 sene üst üste Bundesliga şampiyonluğuna eren ve daha sonrasında Şampiyonlar Ligi finaliyle taçlanan bir Dortmund efsanesi yaratmıştı.

GENÇLİK AŞISI VE SÜPER LİG YOLU

Borussia Dortmund'un içinde bulunduğu krizden gençlik aşısıyla kurtulması, Bursaspor'a ilham verirken, Yeşil-Beyazlı kulüp, Reus, Götze, Schmelzer, Hummels, ve Bender gibi altyapısından yetişen genç oyuncularla sonu Şampiyonlar Ligi finaline varan zafer yolunu, Ali Akman, Batuhan Kör, Burak Kapacak, Emirhan Aydoğan ve daha nice genç ismiyle yürüyebilecek mi, zaman gösterecek...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN