Doğu Anadolu fay hattı haritası | Doğu Anadolu fay hattı nerede?

Doğu Anadolu fay hattı haritası | Doğu Anadolu fay hattı nerede?

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yaşanan şiddetli deprem ve artçı sarsıntıları, bir anda “Doğu Anadolu fay hattı nerede? sorusunun merak edilmesine neden oldu. karar.com olarak Doğu Anadolu fay hattı haritasını ve konumunu bir araya getirdik…

 

Türkiye, 3 ana fay hattının üzerinde ve deprem kuşağında bulunan bir ülke. Bilim insanları, Türkiye’nin üzerinde bulunduğu bu fay hatlarını Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu Fay Hattı olarak kategorize ederken, yaşanan son depremler, gözlerin Doğu Anadolu fay hattına çevrilmesine neden oldu. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nerede?

DOĞU ANADOLU FAY HATTININ YERİ

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir Kırık dır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), doğuda, Bingöl'ün Karlıova çöküntüsünden başlayıp batıda Bolu şehir merkezi civarında çatallanan ve önce iki, Geyve'nin batısında da üç ana kol boyunca Ege Denizi'nin kuzeyine kadar yay gibi uzanır. Ülkemizin en uzun ve en etkili fay hattıdır. KAF'ın uzunluğu yaklaşık 1200 km dir; genişliği ise 100 m ile 10 km arasında değişir.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

BATI ANADOLU FAY HATTI

Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’in içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de faylar uzamaktadır.

20-01/25/dogu-anadolu-fay-hattijpgg.jpg

Malatya ile birlikte yaklaşık 6 şehirde daha hissedilen Elazığ depreminin ardından en çok merak edilen konulardan biri Doğu Anadolu fay hattının nerede olduğu oldu. Deprem ülkelerinden biri olan Türkiye’nin deprem tehlike haritasını ve Doğu Anadolu fay hattı haritasını haberimizde bulabilirsiniz…

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN