Dr. Serdar Savaş'tan birlik çağrısı: Zekatla, sadakayla biz bu işi aşarız

Dünya Sağlık Örgütü eski Avrupa Programı Direktörü Dr. Serdar Savaş, yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında 'evde kal' uygulamasına yönelik eleştirilerde bulundu. Herkesin bu uygulamaya uyacak şartlara sahip olmadığına dikkat çeken Dr. Savaş, "Devlet diyecek ki, 'Sokağa çıkmıyorsun, fakir fukara evinde oturuyorsun. Ben de sana bakacağım' demeli. Sosyal devlet bu. Devlet yapamıyorsa, biz bunu zekatımızla, fitremizle, sosyal yardımımızla yaparız" dedi.

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde en çok tartışılan konulardan biri de sokağa çıkma yasağı ve 'evde kal' çağrısı oldu. Haber Global TV'de Senem Toluay Ilgaz'ın konuğu olan eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve DSÖ Avrupa Programı Direktörü Dr. Serdar Savaş, sokağa çıkma yasağı tartışması ve 'evde kal' uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

'KONU SADECE İNSANLARIN SOKAĞA ÇIKMASI DEĞİL'

İnsanların keyfinden sokağa çıkmadığını ve herkesin 'evde kal' çağrısında uyacak şartlara sahip olmadığını vurgulayan belirten Dr. Savaş, "Şimdi, insanlar keyfinden sokağa çıkıyor. 'Rica ediyoruz, sokağa çıkmayın' diyorlar. Konu bu değil. Bir sorumsuz vatandaş var. Onları kenara bırakıyorum. Ancak bir de sokağa çıkmak zorunda olan vatandaş var. Bu zorunlu vatandaşlar da ikiye ayrılıyor. Doktor, eczacı, gazeteci, otobüs şoförü, belediye çalışanı işe gidecek" dedi.

İZLENEN YOL EKSİK

Evde kalma uyarılarına rağmen insanların sokağa çıkmasını değerlendiren Dr. Savaş, birçok vatandaşın geçim sıkıntısı nedeniyle evde kalma uyarısına uyamayacağını ifade ederek, sokağa çıkma yasağında izlenmesi gereken yolu anlatttı:

"Bir de bu saydığımız şekilde bir sorumluluğu olmadığı halde mecburen dışarı çıkmak ve ekmeğini eve getirmek zorunda olan bir kesim var. Şimdi, sokağa çıkma yasağının esprisi şurada. Eğer sokağa çıkma yasağı getirirseniz, ekmeğini eve götürmek için sokağa çıkmak zorunda olan insanların ekmeklerini, devlet olarak vermek zorundasınız. Sanıyorum, bu konudan yana bir endişe var. Eğer, bu ülke fakirini fukarasını, ekmeğini kazanmak için sokağa çıkarmak mecburiyetinde bırakıyorsa ve bu insanlar, sokaktan mikrop alıp evine götürüyorsa ve devlet, sosyal açıdan dezavantajlı olan gruplarını bugün korumayacaksa, lütfen ne gün koruyacağını bana söylesin. Bunu da söylemiyorsa, sosyal devletim falan demesin. Sosyal devletin burada yapacağı, görev gereği çalışmak zorunda olan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaktır. Eğer karşılamıyorsa, biz vatandaşlar olarak bunu zekatlarımızla, fitrelerimizle, sosyal yardımlarımızla yaparız. Bu millet, fakirine fukarasına sahip çıkar. Devlet- millet anlayışı bu değil mi zaten? Açılsın bakalım banka hesapları, nasıl yardımlar gidiyor."

DR. SERDAR SAVAŞ KİMDİR?

Dr. Savaş, Kabataş Erkek Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi’nde tıp tahsili yaptı ve hukuk eğitimi aldı. London School of Hygiene and Tropical Medicine’de halk sağlığı ve epidemiyoloji, London School of Economics and Political Science’da sağlık ekonomisi yüksek lisanslarını tamamladı. Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Müşavirliği, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlık Politikaları bölüm yöneticiliği, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Programı Direktörlüğü görevlerinde bulundu. Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te Genar Toplum Sağlığı ve Genombilim Enstitüsü’nü kurdu, bu enstitüde geliştirdiği Gentest modeli Avrupa’daki en iyi uygulama seçildi.

Türkiye’de sağlık hizmet sistemlerinin etkili bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla 7K Tıbbı felsefesini ve bu felsefenin uygulama modeli olan Gentest’i yaygınlaştırmaya çalışan Serdar Savaş, ulusal ve uluslararası alanda aldığı ödülleri bulunuyor. Savaş iyi derecede İngilizce ve Almanca biliyor.

Toplum Sağlığı Genombilim ve Kişiye Özel Tıp Derneği’nin kurucusu ve başkanı, Erdemli Yurttaş Hareketi Derneği’nin kurucusu ve başkanı, Kabataş Eğitim Vakfı mütevelisi, Kabataşlılar Derneği, Beşiktaşlı Kabataşlılar Derneği, Yanındayız Derneği, Tüm Futuristler Derneği üyesidir.