Dümbüllü’nün kavuğu yine erkek tiyatrocuya verilecek

Dümbüllü’nün kavuğu yine erkek tiyatrocuya verilecek

Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü gibi geleneksel tiyatro ustalarının taşıdığı güldürünün nişanesi yine bir erkek sanatçıya devredilecek. Rasim Öztekin, sahnenin önemli simgesini 20 Eylül’de Şevket Çoruh’a verecek. Öztekin’in sağlık sorunları yaşadığını duyurmasının ardından kavuğun artık bir kadın tiyatrocuya devredilmesi için imza kampanyası düzenlenmişti. Demet Akbağ, Gülse Birsel, Sumru Yavrucuk ve Melek Baykal isimleri öne çıkmıştı.

Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü gibi geleneksel tiyatronun ve tuluat sanatının ustalarının taşıdığı kavuğun son sahibi olduğu bilinen Rasim Öztekin, kavuğu Şevket Çoruh’a devredeceğini açıkladı. Öztekin, geleneksel tiyatronun önemli bir simgesi olan kavuğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle 20 Eylül’de Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde düzenlenecek törende Çoruh’a devredecek.

Kavuğu dört yıl önce Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle ustası Ferhan Şensoy’dan teslim alan Rasim Öztekin, yaşadığı kalp rahatsızlığı yüzünden artık tiyatro yapamadığını belirterek şunları söyledi: “Büyük özverilerle ‘Baba Sahne’yi’ kuran, zorlu koşullarda tiyatro yapmaya ve tiyatroyu yaşatmaya çalışan Şevket Çoruh’a Türk Tiyatrosu’na bugüne kadar yaptığı ve yapacağı katkılardan dolayı kavuğu devredeceğim.

"MÜNİR ÖZKUL’A DEVREDİLMEDİ"

Öztekin’in yaklaşık üç ay önce sağlık sorunları nedeniyle devredeceğini açıklamasının ardından Dümbüllü’nün kavuğu tiyatro dünyasında birçok tartışmaya neden olmuştu. Kavuğun artık bir kadın tiyatrocuya devredilmesi gerektiğini ileri sürerek imza kampanyası başlatan Ezel Akay, Demet Akbağ, Gülse Birsel, Sumru Yavrucuk ve Melek Baykal isimlerini önermişti.

Tartışmaların ardından araştırmacı Deniz Tekin ise KARAR’a yaptığı açıklamada kavuğun hala Dümbüllü’nün ailesinde olduğunu söyleyerek “Dümbüllü, kendisine çıraklık ve kalfalık etmiş kimse olmadığı için bir Kavuklu yetişmediğini söyledi. Kavuğun da kendisiyle birlikte gömülmesini vasiyet etti. Münir Özkul’a 1968 yılında verilseydi, 1973 yılında tabutun başında olmazdı” ifadeleriyle kavuğun devredilmediğini iddia etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN