ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni İsrail rüyası

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni İsrail rüyası

Filistin’i yok etme planını devreye sokan Trump’dan yeni tahrik hamlesi... ABD Başkanı, BM’nin aksi yöndeki kararına rağmen Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak gösteren haritayı imzalayıp Netanyahu’ya gönderdi. İsrail Başbakanı, bir milletin kanla gasp edilen haklarının simgesi olan Beyaz Saray’ın ‘hediyesini’ seçim şovuyla dünyanın gözüne soktu.

ABD Başkanı Trump’ın Ortadoğu’da çözüm için hazırladığı “Yüzyılın Planı”nı resme açıklanmadan ilk hamleler gelmeye başladı. Planın mimarlarından Trump’ın Ortadoğu Başdanışmanı ve damadı Jared Kushner, bir ay sonra açıklanacak belge üzerine görüşmeler yapmak için Ortadoğu turuna çıkarken İsrail’den de ilginç bir açıklama geldi.

19-06/01/mans.png

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak gösteren ve ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasını taşıyan haritayı basına gösterdi. 

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 25 Mart’taki Beyaz Sarayı ziyareti sırasında, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak nitelemişti. Netanyahu da geçen ay Trump’a bir jest olarak Golan Tepeleri’ne ‘Trump’ isimli bir şehir kuracağını açıklamıştı. 

Dün ise Netanyahu, Trump’ın damadı Jared Kushner’in hediye ettiği, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yenilenen ve Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak gösteren haritayı basına gösterdi. Haritanın üzerinde Trump’ın “güzel” (nice) yazılı bir karalaması bulunuyor. 

19-06/01/dff.jpg

İsrail, 1967’deki 6 gün savaşında, işgal ettiği Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni 1981’de topraklarına kattığını ilan etti. Birleş Milletler (BM) ise Golan Tepeleri’ni halen işgal altındaki Suriye toprağı olarak tanıyor. ABD ve İsrail, BM kararlarını ihlal etmekle suçlanıyor. 

Öte yandan, Netanyahu’nun Golan Tepeleri’nde kuracağı ‘Trump’ şehrinin 12 Haziran’da yapılacak temel atma törenine Amerikalı yetkililerin de katılacağı kaydedildi. İsrail hükümet yetkilileri, ‘Trump’ şehrinin Golan Tepeleri’nin kuzeybatı kesiminde mevcut Kela Alon şehrinde yer alacağını belirtti. 

Haritada dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise iki parçalı Filistin devleti oldu. Doğu sınırında Batı Şeria güney Batı sınırında ise Gazze’den oluşan Filistin devleti yer alıyor.  

Söz konusu harita 1948’de resmen kurulan İsrail’in ilk sınırlarından bugüne kadar ki büyümesini de çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.   

19-06/01/israil.jpg

İKİ PARÇALI FİLİSTİN ORTAK BAŞKENT KUDÜS

Ortadoğu’da birkaç yıldır tartışılan, “Yüzyılın Anlaşması” ya da “Yüzyılın Planı” adı verilen, ABD ve İsrail’in Filistin’i buharlaştırma projesinin ayrıntılarını da yine İsrail medyası yayımlamıştı. Yalanlanmayan maddeler şöyleydi: 

* Gazze şeridi ile Batı Şeria’da (Yahudi yerleşimleri tarafından işgal edilen topraklar dışında) bir Filistin devleti kurulacak. 5 bin 655 kilometrekare yüzölçümüne sahip Batı Şeria’da, İsrail resmi rakamlarına göre tam 156 Yahudi yerleşim birimi bulunuyor.
* Kudüs iki devletin de başkenti kabul edilecek. Ama İsrail’e bağlı Kudüs belediyesinin şehrin tamamından sorumlu olacak. Yahudiler ve Araplar Kudüs’te birbirlerinden mülk satın alamayacak.
* Mısır’ın Sina yarımadasında Gazze Şeridi’ne bağlı havalimanı, fabrikalar, ticari ve zirai alanlar inşa edilerek Filistin devletine kiralanacak.
* Kurulacak yeni Filistin devleti için beş yıllık bir süre içinde 30 milyar dolarlık bir fon oluşturulacak. ABD bu fonun yüzde 20’sini, AB yüzde 10’unu ve Körfez Arap ülkeleri yüzde 70’ini sağlayacak.
* Filistin’in hafif silahlı polis gücü dışında ordusu olmayacak, Yeni Filistin’i İsrail koruyacak ve bunun karşılığında Filistin İsrail’e ödeme yapacak.
* Hamas silah bırakacak, Gazze ablukası kaldırılacak. İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular peyderpey serbest bırakılacak.
* Şayet Filistinliler bu anlaşmayı reddederlerse, ABD Filistin’e sağladığı bütün desteği keseceği gibi, diğer devletlerin yardım etmesini engelleyecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN