ABD Dışişleri Müsteşarı Yardımcısı'ndan Türkiye açıklaması: Biden F-16 satışı konusunda istekli

ABD Dışişleri Müsteşarı Yardımcısı'ndan Türkiye açıklaması: Biden F-16 satışı konusunda istekli

Türkiye'nin Madrid'deki F-16 çıkışı ABD'de Kongre üyeleri ile Beyaz Saray arasında tartışmaya neden olurken bir Dışişleri Yetkilisi Başkan Joe Biden'ın Türkiye'nin F-16 talebi konusunda çalışmaya istekli olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jones "Satışı destekliyoruz ve Biden bu konuda Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu söyledi" dedi.

Türkiye'nin ABD'den talep ettiği F-16 satışı ve modernizasyon kitleri tartışılmaya devam ediliyor. Joe Biden yönetimi satış konusunda desteklerini her fırsatta beyan ederken bazı Kongre üyeleri aynı fikirde olmadığını belirtiyor. Ancak Biden yönetimi bugün de destek açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jones, "Satışı destekliyoruz ve Biden bu konuda Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu söyledi" dedi.

'BİDEN SATIŞ KONUSUNDA KONGRE İLE ÇALIŞMAYA İSTEKLİ'

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Doug Jones, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'nin F-16 filosunu modernize etme planlarını desteklediğini ve bu konuda Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu belirtti. Jones, Washington'da gazetecilere geçen hafta Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nin sonuçları konusunda brifing verdi.

Bu toplantıda, NATO'nun Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle daha da birbirine bağlı bir ittifak haline geldiğinin görüldüğünü belirten Jones, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya resmi olarak davet edilmesini de 'tarihi bir adım' olarak nitelendirdi.

'BİZİM YÖNETİMİMİZİN DURUŞU ZİRVEDEN SONRA DA DEĞİŞMEDİ'

Jones, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Biden'ın Madrid'deki görüşmesinin ardından Türkiye'nin F-16 satın alma ve mevcut F-16'larını modernize etme talebi konusundaki sürecin nasıl ilerleyeceği yönündeki soruyu da yanıtladı. F-16 konusunun uzun süredir gündemlerinde olduğunu ve ABD yönetiminin buna desteğini dile getirdiğini belirten Jones "Biden, bu satışı destekliyor. Ancak Biden, bu konuda Kongre'nin onayı gerektiğini de açıkça söyledi. İki lider (Erdoğan ve Biden) bu konuda konuştu, bizim yönetimimizin duruşu zirveden sonra da değişmedi. Bu satışı destekliyoruz ve Biden bu konuda Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

KONGRE'DE YUNANİSTANI DESTEKLEYENLER SATIŞA KARŞI

Öte yandan çarşamba günü ABD'de bir grup kongre üyesi, Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışını destekleyen ifadelerini eleştirerek itirazda bulundu. ABD'nin Türkiye'ye F-16 satması halinde bunların Yunanistan'a karşı kullanılacağından şüphe duyduklarını belirten üyeler, endişeleri giderilene kadar silah satışına karşı duruşlarını değiştirmeyeceklerini ifade etti.

Kongre'de Yunan işleriyle ilgili grup üyesi parlamenterlerin yayımladığı itirazda Ankara'nın Ege Denizi'nde Yunanistan'ın hava sahasını ihlale ve toprakları üzerinden izinsiz uçuşlara devam ettiği hatırlatıldı ve söz konusu uçakların Türkiye'ye teslim edilmesi halinde Suriye'ye düzenlenecek bir operasyonda "ABD'nin Kürt müttefiklerine" karşı kullanılacağı ifade edilerek Biden yönetiminden açıklama istendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN