ABD ile Çin uzlaşma yolunda

ABD ile Çin uzlaşma yolunda

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşını sonlandırmak için yapılan görüşmeler olumlu ilerliyor. Gözlemciler uzlaşma konusunda iyimser.

MİKDAT KARAALİOĞLU/KARAR

ABD ile Çin arasındaki ticari ateşkes 1 Mart’ta sona eriyor. Ancak taraflar iki ülke arasındaki ticari savaşın son bulması için yapılan görüşmelerden çok umutlu. Daha önce ABD’de yapılan görüşmelerin ikinci ayağına Pekin’de devam ediliyor. ABD adına Pekin’de bulunan ABD Ticaret Sorumlusu Robert Lighthizer ve Maliye Bakanı Seven Mnuchin’in iki gün süren ziyaretin sonuda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmeleri bekleniyor.

ABD Baskanı Donald Trump’un ekonomi danışmanı Larry Kudlow bu kabulun önemli bir işaret olduğunu belirterek, görüşmelerdeki atmosferin çok olumlu geçtiğini söyledi. Ancak görüşmeler hakkında ne Çin tarafından ne de ABD tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Reuters’da yer alan bir haberde ise Çin’in anlaşmazlığın ana konularında uzlaşma adımları attığı bildirildi.

Eğer iki taraf arasında uzlaşma sağlanamazsa ABD, Çin’den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürünün gümrük vergisi miktarlarını yüzde 25’e çıkartacak. Ve iki ülke arasında 90 gün süren ateşkes son bulacak. Trump ABD ile Çin arasındaki ticarette Çin lehine olan ticaret açığından şikayetçi. Ayrıca Çin’e adil olmayan ticari yöntemler kullanmak ve fikir hırsızlığı yapmak suçlaması yapıyor. Çin ise bu suçlamaları reddediyor.

Öte yandan 1 Mart’a kadar bir uzlaşma sağlanaması durumunda ateş keş süresinin uzatılması söz konusu. Trump daha önce bir uzlaşmaya yakın olunması durumunda ateşkesin 60 gün daha uzatılabileceğini ima etmişti. Blomberg’de yer alan bir haberde ise ABD hükümetinin 60 günlük bir uzatmayı dile getirdiği açıklandı. Trump ABD’de yapılan uzlaşma görüşmeleri esnasında Çin Devlet Başkanı Xi ile uzlaşmanın son halini vermek için görüşme yapabileceğini açıklamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN