ABD Başkanlık seçimlerinde Clinton ve Trump arasında başa baş mücadele

ABD Başkanlık seçimlerinde Clinton ve Trump arasında başa baş mücadele

Hillary Clinton ve rakibi Donald Trump’ın arasındaki fark 8 Kasım’daki seçim öncesi kapandı. Son Washinton Post/ABC anketine göre, Trump yüzde 46'ya yüzde 45 ile öne geçti.

“Washington’ın vicdanı” diye anılan FBI Direktörü James Comey’nin, Hillary Clinton’ın e-postalarıyla ilgili soruşturmanın yeniden açıldığını açıklaması, “Ekim sürprizi” oldu ve bitti denilen başkanlık yarışı yeniden başladı. Clinton ve rakibi Donald Trump’ın arasındaki fark 8 Kasım’daki seçim öncesi kapandı. Hatta yapılan son Washinton Post/ABC anketine göre, Trump yüzde 46'ya yüzde 45 ile öne geçti.

Boyu 2 metre 3 cm. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarihinin en uzun boylu direktörü. Hayatının büyük bölümü Cumhuriyetçi Parti kayıtlı seçmeni olarak geçmiş ama 2013’te 100 senatörden 93’ünün oyunu alıp 10 yıllığına FBI direktörlüğüne atandığında partiler üstü kimliği Washington’daki herkes tarafından tescillenmişti. 2001’de 11 Eylül saldırıları olmuş. Bush Yönetimi Adalet Bakanlığı hukukçularının itirazlarına rağmen saldırıdan hemen sonra başlatılan telefon dinleme programını uzatmak, bu yüzden Adalet Bakanı’nın imzasını almak istiyor. Ve Cumhuriyetçilerin “bizden biri” diye Adalet Bakanı Yardımcılığı’na atadığı James Comey, 2004 Mart’ında, ülkede herkesin halen saldırıların şokunu yaşadığı bir ortamda buna direniyor. Üstüne üstlük, 2007’de Bush’un halen başkan olduğu sırada, bu olayı çıkıp bir Senato oturumunda herkese anlatıyor. “Bize baskı yaptılar” diyor. İşte geçen hafta Hillary Clinton’ın e-postalarıyla ilgili yeni bulgulara erişildiğini ve temmuzda kapatılan dosyanın yeniden incelendiğini söyleyerek 2016 Amerikan başkanlık seçimlerinin kaderini değiştiren adam böyle biri.

TRUMP ANİDEN SIÇRADI

Türkiye için başka bir tanıdık yönü, 2003’te Adalet Bakan Yardımcısı olmadan evvel, şimdi Reza Zarrab dosyasına bakan Preet Bharara’nın koltuğunda oturmuş eski bir başsavcı. Başta dinleme olayındaki tavrı, geçmişte ele aldığı dosyalarda yönetimle ters düşme pahasına sergilediği ilkeli tutumu nedeniyle “Washington’ın vicdanı” diye anılan Comey’nin geçen cuma yaptığı açıklamanın ardından Adalet Bakanlığı, Hillary Clinton’ın yardımcısı Huma Abedin’in elektronik cihazlarında arama yapılması için gerekli mahkeme kararını aldı ve yüz binlerce mesajı incelemeye başladı. FBI ajanlarının 8 Kasım’a kadar bu incelemeyi bitirip bir sonuca ulaşıp ulaşamayacakları henüz bilinmiyor. Ama haber, hali hazırda Clinton karşısında yeniden zemin kazanmaya başlayan Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a öyle bir ivme kazandırdı ki, Demokrat Partili Hillary Clinton ve Trump, tıpkı eylülde başlayan münazara turlarından önce olduğu gibi anketlerde yeniden kafa kafaya geldi.

TRUMP BİR PUAN ÖNE GEÇTİ

En son yapılan Washinton Post/ABC anketine göre Trump bir puan öne bile geçti. Her dört yılda bir kasım ayının ilk pazartesi gününden sonraki salı yapılan Amerikan başkanlık seçimlerinin hemen öncesinde yaşanan beklenmedik durumlara “Ekim Sürprizi” deniyor.

20 MİLYON KİŞİ ŞİMDİDEN OY KULLANDI

Amerikalılar, 34 eyalet ve Washington DC’de 8 Kasım’dan önce erken oy verme hakkına sahip olduklarından kendi destekçilerini önceden sandığa gitmeye teşvik ediyor. Şimdiye kadar 20 milyon kişinin erken oy vermiş olması da, Clinton’ı yarışa bir adım önde başlatıyor. Ancak FBI açıklaması, Hillary kampanyasını erken oy verme çabalarında da vurmuş durumda. Yine Washinton Post/ABC anketine göre Clinton’ın seçmenleri, heyecanlarını büyük oranda kaybetmiş gözüküyor. Trump’ı destekleyenlerin yüzde 53’ü kendi adayları için çok heyecanlı olduklarını söylerken, aynı oran Hillary için sadece yüzde 43 çıkıyor.

HÜRRİYET

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN