ABD Suriye'ye demir atıyor

ABD Suriye'ye demir atıyor

Suriye’den çekilmeye ilişkin takvimi sürüncemede bırakan Washington’un, bölgede kalıcı yapı kurmak için perde gerisinde işlettiği plan şekillenmeye başladı. Beyaz Saray ‘200 asker kalacak’ dedi. Sınır hattında oluşturulacak ‘uluslararası güç’ çatısı altında Avrupa başkentlerinin de yer alması için anlayış birliği oluştu.

ABD Başkanı Trump’ın 14 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardındaki süreçte ilk kez gündeme getirdiği Suriye’nin kuzeyinde ‘güvenli bölge’ oluşturulması planı netleşiyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Barış gücü olarak yaklaşık 200 kişilik bir ekip, bir süre daha Suriye’de kalacak” dedi. Bu askerlerin hangi bölgede ve ne kadar süre kalacağı ise henüz kesinleşmedi. Beyaz Saray sözcüsü konuyla ilgili başka ayrıntı vermedi. Ancak CNN’e bilgi veren ve planlama sürecine ilişkin bilgi sahibi olan Amerikalı bir yetkili 200 Amerikan askerinin Amerika’nın Irak ve Ürdün sınırı yakınlarındaki El Tanf üssü ile Suriye’nin kuzeydoğusu arasında bölüştürülecek. Amerika’nın barış gücü kapsamında Suriye’de bırakacağı 200 askerin lojistik ve istihbarat alanında destek sağlaması ve keşif/gözetim misyonlarında görev alması bekleniyor.

Kararın açıklanmasından saatler önce, Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonda Suriye’yi görüşmüştü. ABD Başkanı Trump’a en yakın isimlerden olan ve senatonun etkili isimlerinden Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham da bir açıklama yaparak ‘kalacak 200 asker’ hakkında daha geniş bilgi verdi. Senatör Lindsey Graham Başkan Trump’ın bir grup askeri “uluslararası istikrar gücü” olarak Suriye bırakma kararını memnuniyetle karşıladı.

Graham bu kararın Türkiye’nin SDG ile çatışmaya girmesini engelleyeceğini söyledi. Türkiye SDG’nin büyük bir kısmını oluşturan Kürt güçlerini PKK’nın Suriye’deki kolu olarak değerlendiriyor. Graham ayrıca bir grup asker bırakmanın İran’ın bölgedeki emellerini de kontrol altında tutmak ve IŞİD’lilerin geri dönmesini engellemeye yardım edeceğini söyledi.
Graham “Suriye’de uluslararası güçlerden oluşturulacak bir güvenli bölge İran’ı frenlemek ve IŞİD’in yenildiğinden emin olmak, Türk müttefiklerimizi korumak ve Türkiye’nin Suriye sınırını güvenceye almak gibi ulusal güvenlik hedeflerimize ulaşmanın en iyi yoludur” dedi. ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında IŞİD’le mücadelenin neredeyse bittiğini, bu sebeple ABD askerlerinin artık Suriye’den çekileceğini duyurmuştu. Ancak çekilme takvimiyle ilgili henüz net bir açıklama yapılmadı.

ABD’nin Suriye’de 2 binin üzerinde askeri var. Bu birlikler, ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrol ettiği bölgelerde üslenmiş durumda. Trump’ın çekilme kararını açıklamasının ardından Fransa başta olmak bazı Avrupa ülkeleri, IŞİD’le mücadele sonrası için belli sayıda ‘barış gücü’ askerini ülkeye gönderebileceğini açıklamıştı. Çekilme kararının ardından istifa eden James Mattis’in yerine geçici olarak Savunma Bakanlığı görevini yürüten Patrick Shanahan, geçen hafta yaptığı Avrupa seyahatinde NATO müttefikleriyle, Suriye’ye asker gönderme ve bir süre daha ülkede kalma konusunu görüşmüştü. Shanahan Münih Güvenli Kongeransı’nda yaptığı açıklamada da Avrupal müttefiklerin destek vermesi halinde bölgede ‘gözlem gücü’ bırakmanın seçeneklerden biri olduğunu açıklamıştı. Yine aynı konferansta konuşan senatör Graham ise bugün resmileşen planın ayrınıların açıklamıştı. Graham “Eğer Avrupalı müttefiklerimiz asker sayısını artırmayı kabul ederlerse ABD’nin de en az 200 askeri Suriye’de bırakacağını ve ortak bir görev gücü kurulacağını’ açıklamıştı.

Komutasını Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) yaptığı SDG, IŞİD’le mücadelesinde başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin desteğini alıyor. Ankara ise, PKK’nın Suriye’deki kolu olduğu gerekçesiyle YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığını “ulusal güvenlik tehdidi” olarak görüyor ve askeri operasyon sinyalleri veriyor. Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki sınırlarında güvenlik bölge oluşturulmasını talep ediyor. YPG, Türkiye’nin kontrolünde olacak bir güvenli bölgeye karşı çıkarken, ABD askerinin çekilmesi sonrası olası bir askeri operasyona karşı da Batı’dan destek arıyor.

Beyaz Saray açıklamasından kısa bir süre önce ise bir telefon görüşmesi yapan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde de Suriye vardı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre iki lider, “Suriye’deki siyasi geçiş sürecinin desteklenmesi ve terörün her türüne karşı ortak mücadele edilmesi gerektiği” konusunda hemfikir. Aynı zamanda iki lider, “ABD’nin çekilmesinin bu ortak hedeflere zarar vermeden ve iki tarafın da çıkarlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı.” Beyaz Saray’dan telefon görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada ise, güvenli bölge konusunda iki ülkenin koordinasyona devam edeceği bildirildi.

WASHINGTON’DA KRİTİK TOPLANTI 

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan'ın resmî davetlisi olarak ABD'ye giden Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Washington'da Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç ve ABD'li yetkililer tarafından karşılandı. Türk heyeti ABD Savunma Bakan Vekili Pat Shanahan ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın ilave görüşmeler yapacak. 

YPG’YE 250 TIR DAHA

ABD’nin, Irak üzerinden Suriye’ye gönderdiği belirtilen 250 araçlık konvoy, dün gece Mardin’in Nusaybin ilçesinden görüntülendi. ABD’ye ait üzerleri çadır ve brandalarla örtülü 250 araçtan oluşan konvoy, dün gece Irak yönünden Suriye’ye girdi. Nusaybin ilçesinin karşısındaki Haseke’nin Kamışlı ilçesinde görüntülenen konvoydaki araçların akaryakıt tankerleri, iş makineleri ve damperli kamyonların jeneratör taşıdığı görüldü. Konvoy, Suriye’nin iç kesimlerine doğru ilerledi.

19-02/23/suriye-de-kalacaklsar-1550876762.jpg

19-02/23/kapak1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN