ABD yaptırımı bütçeye soktu

ABD yaptırımı bütçeye soktu

Türkiye’yi S-400’de geri adıma zorlamak için baskısını artıran Washington, yaptırım söyleminde ‘en ciddi’ adımı attı. ‘Türkiye füzeden vazgeçip bir daha gündemine almasın. Aksi durumda F-35 gönderilmesin’ maddesinin bulunduğu bütçe, komisyondan geçti.

ABD ile Türkiye arasındaki en büyük kriz dosyasına dönüşüne Rus Hava Savunma Sistemleri S-400’lerin alınmasına ilişkin kritik bir adım daha geldi. ABD Savunma Bakanlığı Bütçesini belirleyen Senato’nun Silahlı Hizmetler Komisyonu S-400’lerin alınması halinde Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimini engellenmesi maddesinin de yer aldığı 750 milyar dolarlık bütçeyi onayladı.  

Savunma Bakanlığı’na mevcut bütçesinin 34 milyar dolar üzerinde miktar içeren tasarıda, Türkiye’nin S-400 alması halinde F-35 programından çıkarılmasını öngören bir madde de yer alıyor. 

“2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası” (NDAA) tasarısı, ABD’nin daha fazla sayıda Lockheed Martin yapımı F-35 savaş uçağı almasına izin veriyor ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması halinde F-35 programına ortaklığını sona erdirmeyi içeriyor. Komisyonda görüşülen ve 2’ye karşı 25 oyla kabul edilen tasarıda, “Savunma ve Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava ve füze savunma sistemi alımını kabul etmediğini doğrulamadıkça ve bunu ileride de yapmayacağı yönünde güvenilir güvenceler sunmadıkça, Türkiye topraklarına F-35 uçakları ya da ilgili ekipman ve fikri mülkiyetin transferi için fon ayrılmasının yasaklandığı” belirtiliyor. 

Mart ayında ABD Başkanı Donald Trump savunma bütçesi için beklenenin üzerinde bir rakam olan 750 milyar dolar talep etmişti. Senato komisyonunda onaylanan tasarı da bu miktarı karşılıyor. 

Tasarının şimdi Senato genel kurulunda görüşülmesi öngörülüyor. 

Gelecek haftalarda da Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde Silahlı Hizmetler Komisyonu, savunma bütçesi tasarısının kendi hazırladığı versiyonunu açıklayacak. NDAA’in yasalaşması için Kongre’nin iki kanadında da ortak bir metin üzerinde uzlaşılarak kabul edilmesi gerekiyor. Senato’da Temsilciler Meclisi’ndeki durumun aksine Cumhuriyetçiler çoğunlukta bulunuyor. 

Savunma Bakanlığı’nın politikaları ve bütçesi üzerinde belirleyici öneme sahip NDAA, Kongre’nin her yıl geçirdiği ve yasalaştırdığı birkaç tasarıdan biri konumunda bulunuyor. Yarım yüzyıldan uzun süredir her yıl yasalaşan bir düzenleme olduğu için Kongre üyeleri bunu geniş yelpazede politika adımları için bir araç olarak kullanıyor. 

Kongre üyeleri sık sık Türkiye’yi Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almaması konusunda sert biçimde uyarıyor. Bu ay başında açıklanan Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nin bir tasarısının ilk versiyonu da, Türkiye’ye Rusya’dan silah alımı yüzünden F-35 uçaklarının sevkiyatını engellemeyi amaçlıyor. 

Önceki gün de Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, 10 Mayıs’ta sunulan ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması halinde F-35 programından çıkarılması çağrısı yapan karar tasarısını kabul etmişti. Tasarının görüşüldüğü oturumda, Türkiye’ye S-400 silah sistemi alımını iptal etmesi çağrısı yapılmıştı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN