ABD’de Martin Luther kimdir? Martin Luther King Günü nedir? Her yıl ocağın 3. pazartesi kutlanır

ABD’de Martin Luther kimdir? Martin Luther King Günü nedir? Her yıl ocağın 3. pazartesi kutlanır

King, ABD’nin başkenti Washington’da 250 bin kişinin katıldığı yürüyüşte ‘Bir Hayalim Var’ adlı konuşmasıyla siyahların hak arayışında dönüm noktası oldu. Peki adına özel gün de düzenlenerek anılan Martin Luther King kimdir? Martin Luther King Günü neden kutlanır? Detaylar karar.com’da…

 

1968’de uğradığı suikastın ardından yaşama veda eden insan hakları savunucusu Martin Luther King, ölümünden sonra “Devlet Başkanlık Özgürlük Madalyası”na layık görülmüştür. Doğum gününün 15 Ocak olması sebebiyle de her yıl ocak ayının 3. pazartesi “Martin Luther King Günü” olarak kutlanır…

ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

Martin Luther King Jr. Barış Yürüyüşü Washington’da gerçekleştirilecek. Washington hâricinde Chicago, Los Angeles ve New York gibi büyük şehirlerde de ünlü aktivist için çok sayıda etkinlik düzenlenecek.

MARTİN LUTHER KİNG KİMDİR?

Martin, Atlanta, Georgia’da Marthin Luther King ve Alberta Williams King’in çocuğu olarak dünyaya geldi. Martin Luther King Jr.’ın doğduğunda adı Michael’idı. Liseyi bitirdikten sonra Marehouse Koleji’ne girdi. Rektör ve aynı anda bir yurttaş hakları lideri olan Benjamin Mays’den etkilenen Martin, 1948’de Sosyoloji bölümünü tamamladı.

Ardından 1951’de Chester, Pensilvanya’daki Crozer Teoloji Fakültesinden 1. olarak mezun olan Martin, 1955’te de Boston Üniversitesi’nde Sistematik Teoloji konusunda yüksek lisansını tamamladı.

EVLİLİĞİ

1953’te Coretta Scott ile hayatını birleştiren King’in düğünü, gelin babasının evinde yapıldı. Scott ve King çiftinin Martin Luther III, Yolanda Denise, Bernice Albertine ve Dexter Scott adında 4 çocuğu oldu. 4 çocuğu da King’in yolunda gidip birer yurttaş hakları savunucusu olurken, Coretta Scott 30 Ocak 2006 yılında yaşama veda etti.

‘’BİR HAYALİM VAR’’

Martin Luther King Jr’ın, 1963 yılında ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleştirilen ve 250 bin kişinin katıldığı “İş ve Özgürlük İçin Washington’a Yürüyüş” ismindeki insan hakları yürüyüşünde “Bir Hayalim Var” adındaki tarihî konuşma, siyahi vatandaşların hak arayışlarında dönüm noktası oldu.

20-01/15/martin-luther-kingjpgg.jpg

ÖLÜMÜ VE MARTİN LUTHER KİNG GÜNÜ

1968 yılında Memphis’te uğradığı suikastın ardından yaşama veda eden King, ölümünden 9 sene sonra 1977 yılında ABD eski Başkanı Jimmy Carter tarafından “Devlet Başkanlık Özgürlük Madalyası”na layık görülürken, King’in onuruna “Martin Luther King Günü” ilan edildi.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

ABD eski Başkanı Ronald Reagan da günün ulusal bayram olmasını öngören kanunu 1983 yılında Kongre’nin kabul etmesinin ardından onay vermişti. 15 Ocak’ta doğmasından dolayı ABD’de her sene ocak ayının üçüncü pazartesi günü Martin Luther King Günü düzenleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN