ABD’de nefret terörü

ABD’de nefret terörü

Dünyanın ısrarla görmezden geldiği ırkçı-terör kanlı yüzünü bu kez ABD’de gösterdi. Teksas ve Ohaio’da birkaç saat arayla yaşanan iki ayrı saldırıda 30 kişi öldü 52 kişi yaralandı. Saldırıyı göçmenlere duyduğu kinden dolayı yaptığı belirtilen katilin, internette yayınladığı ‘beyaz-ırkçı bildirisinde’ Yeni Zelanda’da iki camide 49 kişiyi katleden teröriste destek vermesi tehdidin küresel bir boyuta dönüştüğünün en net resmi oldu.

Dünyanın yükselen ırkçı ve nefret terörü Yeni Zelanda ve Sri Lanka’dan sonra bu kez de ABD’de yüzünü gösterdi. Teksas ve Ohaio eyaletinde birkaç saat arayla yaşanan iki ayrı saldırıda 30 kişi öldü en az 52 kişi yaralandı. ABD’yi sallayan ilk saldırı ABD’nin Teksas eyaletinde El Paso şehrindeki Cielo Vista alışveriş merkezinde yaşandı.

19-08/05/amns.png

Yerel saatle Cumartesi sabah 10.30 sıralarında ABD-Meksika sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki alışveriş merkezine gelen 21 yaşındaki beyaz erkek Patrick Crusius, 3 bin kişinin bulunduğu mağazada çocuklar dahil etraftaki kişilere AK-47 olarak bilinen Kalaşnikof silahla ateş etmeye başladı. Dakikalarca süren saldırıda yine aralarında çocukların da olduğu 20 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı. Saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananların çoğunun, yakında okula başlayacak çocukları için okul alışverişi yaptığı bilgisi verildi. Katilin polise hiç direnmeden teslim olması dikkat çekti. Saldırganın paylaşılan güvenlik kamera görüntülerinde atış poligonlarında kullanılan eldiven ve sesten koruyan kulaklık taktığı görüldü.  

19-08/05/1.jpg
Teksas katliamcısı, sosyal medya hesaplarında ABD Başkanı Trump’a destek verdiği ve silahlarıyla Trump’ın ismini yazdığı fotoğraflarını paylaştı.

El Paso polis komiseri Greg Allen, bunun bir nefret suçu olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Zira her ne kadar kesin olarak açıklanmasa da polis ve FBI, saldırıdan 19 dakika önce bir internet sitesinde yer alan forumda isimsiz olarak paylaşılan ‘beyaz ırkçı bir manifestonun’ saldırgan tarafından paylaşılmış olabileceğini söylüyor. Nefret terörünü işleyen saldırganın gözaltına alınış biçimi de ABD’de çok tartışıldı. Polisle tartışan bir siyahın bir kaç polis tarafından yere yatırılarak kelepçelinip gözaltına alındığı ülkede 20 kişiyi katleden Patrick Crusius’un ayakta kelepçelenip gözaltına alınması tepki çekti.  

19-08/05/4-1564957040.jpg

TERÖR SORUŞTURMASI BAŞLATILDI: Teksas’ı kana bulayan katilin, internette yayınladığı 4 sayfalık bildiri ise dünyanın gözlerini kapamayı tercih ettiği ırkçı-terörün geldiği noktayı ortaya koydu. Yeni Zellanda’nın Chirstchurh kasabasında iki camiyi basarak 51 kişiyi katleden teröristin manfistosuna bağlı olduğunu söyleyen 21 yaşındaki saldırganın bildirisi ırkçı-terörün küresel bir tehdit haline dönüştüğünün en net fotoğrafı oldu. Manifestoda, ABD’de beyazlarla yabancıların yer değiştirmeye başladığı ‘endişesini’ taşıyan ırkçı ifadeler yer alıyor. Manifestoda, “Texas’ı Hispanik istilasından kurtaracağını”, ABD’yi ırklar göre bölgelere ayırma planı yer alıyor. Katilin manifestosunda ABD Başkanı Trump’ın saldırı nedeniyle suçlanmaması gerektiği de belirtiliyor. “Beyaz ırkın yeri yabancılar tarafından doldurulmaya çalışılıyor” ve “Etnik ve kültürel istila altındayız. Tek yol silah” ifadelerinin yer aldığı bildirinin yayılmasının ardından polis ‘iç terör’ soruşturması başlattı.  

19-08/05/2.jpg
Bir haftada üçüncü silahlı baskının şokunu yaşayan ABD’de sadece 2019’da yaşanan olay sayısı 251 gibi rekor bir orana ulaştı. Saldırıların 7 aylık bilançosu ise dehşeti ortaya koyuyor: 532 ölü 2 bin 56 yaralı...

SİYASETÇİLER DE HEDEFTE: Manifestoda ayrıca “Düzenlediğim saldırının kişisel olmadığını söylemeliyim. Aslında (Christchurch saldırganı) ‘Büyük Yer Değiştirme’ manifestosunu okuyana kadar Hispanik topluluk hedefimde değildi” deniyor. ABD’deki siyasetçileri de hedef alan metinde “Hem Demokrat hem Cumhuriyetçi liderlerimiz on yıllardır bizi alçaltıyor. Hem hallerinden memnunlar hem Amerikan tarihindeki en büyük ihanetin içindeler” ifadeleri de yer alıyor. Teksas katliamcısı, sosyal medya hesaplarında ABD Başkanı Trump’a destek verdiği ve silahlarıyla Trump’ın ismini yazdığı fotoğraflarını paylaştı. Ancak saldırıyı Twitter hesabından duyuran ABD Başkanı Trump, “Bugün El Paso’daki saldırı sadece trajik değil, aynı zamanda bir korkaklık eylemi. Bu ülkede bugünkü nefret dolu eylemi kınayan herkesin yanında olduğumu biliyorum. Masum insanları öldürmeyi meşrulaştıracak hiçbir sebep veya bahane olamaz” dedi. 

OHIO’DA 9 KİŞİ KATLEDİLDİ: ABD’ye sarsan ikinci saldırı da Ohio eyaletindeki Dayton şehrinde yaşandı. Polisin verdiği bilgiye göre silahlı bir saldırgan şehir merkezinde etrafa ateş açtı. Dayton polisi saldırganla birlikte 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 26 kişinin yaralandığını duyurdu. Görgü tanıkları, saldırganın bir bara girmek istediğini, izin verilmeyince sokağa dönerek ateş açtığını söylüyor. Gazeteci Derek Myers, saldırganın ağır silahlı beyaz bir erkek olduğunu yazdı. Bu arada iki dehşet verici saldırılar Kuzey Kaliforniya’daki yaz yiyecekleri festivalinde 18 yaşından küçük bir çocuğun ateş açarak 3 kişiyi öldürmesinden bir hafta sonra yaşandı.  

ChIcago’da da 9 kişi yaralandı: Öte yandan Chicago’da bir parkta kimliği belirlenemeyen silahlı bir kişinin siyah bir araçtan ateş açmasıyla da 7 kişi yaralandı. Saatler sonra yakın bir noktadaki silahlı saldırıda da iki kişinin daha yaralandığı açıklandı.   

 FBI’IN SALDIRGANDAN HABERİ VARDI

NBC News’ün haberine göre ise söz konusu manifestodan Amerika Birleşik Devletleri’nin iç istihbarat ve güvenlik gücü Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) haberi olduğu ancak saldırganın hedefinin neresi olduğunu öğrenmek için yeterli zamana sahip olunmadığı belirtiliyor. AK-47 model otomatik tüfek kullanan Crusius’un manifestoda AR-15 otomatik silahın aslında daha iyi olduğunu belirttiği, saldırganın  katliam öncesi iki ayrı modeli de test ettiği görülüyor. Teksas’taki Hispanikleri hedef aldığını belirten saldırgan, saldırıyı bir aydan kısa süre içinde planladığını belirtiyor.

7 AYDA 522 ÖLÜ

ABD bireysel silahlanmanın en yüksek olduğu ülke. Verilere göre, 2019’da, ülkede 250 silahlı saldırı düzenlendi. 2019’un 215’inci gününde düzenlenen saldırı, 250’nci silahlı saldırı olmakla beraber, silahlı saldırıların sayısının, 2019 yılının geride bırakılan gün sayısından fazla olduğu belirlendi. 2019 yılı içerisinde düzenlenen silahlı saldırılarda, 522 kişi hayatını kaybederken; 2 bin 40 kişi ise yaralandı. Gelişmiş ülkeler içinde cinayet ya da kasıtsız adam öldürmede en yüksek orana sahip ABD’de 2016’da 10 binden fazla kişi silahlı saldırılarda öldürülmüştü. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN