ABD'de yüzden fazla tacizci rahibin ismi açıklandı

ABD'de yüzden fazla tacizci rahibin ismi açıklandı

ABD'nin New York kentinde cinsel tacizde bulunan 100'den fazla rahibin ismi açıklandı. Taciz skandallarını kapatmasıyla ünlenen Vatikan ise tarihindeki bir ilki gerçekleştirdi ve bir kardinali cinsel taciz iddiasıyla kovdu.

Amerika tarihinin en büyük taciz skandallarının yaşandığı kiliselerdeki taciz olayları gündemden düşmüyor. Daha önce Boston'da yaşanan taciz skandallarının ortaya çıkarılması 'Spotligt' isimli tamamen gerçek bilgilere dayanan filme konu olmuştu.

Yaşanan taciz olaylarının üstünü örtmek için ailelere ödenen paralar, göz korkutmalar ve Vatikan'ın bu olaylara bakışı net bir şekilde gösterilmişti. Vatikan, tacize karışan rahiplerini sistematik olarak yer değiştirerek olayların büyümesine engel oluyordu.

19-02/18/rahip.jpg

Yıllardır bu sorunla uğraşan Amerika'da yeni bir skandal patlak verdi. New York'ta adı tacize karışan yüzden fazla rahibin ismi açıkladı.

100'DEN FAZLA RAHİBİN İSMİ AÇIKLANDI

New York'ta kiliselerde çocuklara cinsel tacizde bulunduğu tespit edilen 100'den fazla rahibin ismi kamuoyuna duyuruldu.

Pensilvanya Başsavcısı'nın kiliselerde binden fazla çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu ve bu suçların yöneticiler tarafından örtbas edildiği yönündeki raporunun ardından, ABD'deki başpiskoposluk bölgeleri, istismarda bulunanların isimlerini açıklamaya devam ediyor.

New York'un Brooklyn ve Queens bölgelerinde yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Katolikten sorumlu olan Brooklyn Başpiskoposluk bölgesi, kiliselerde çocuklara cinsel tacizde bulunan 100'den fazla rahibin adını açıkladı.

Brooklyn Başpiskoposu Nicholas DiMarzio, yaptığı açıklamada, "Bu liste, çok kötü acılar yaşayan kurbanlarda birçok duyguyu uyandıracaktır. Yaşadıkları acılar için gerçekten üzgünüm. Konuştuğum birçok kurban bana kendilerine yapılanların açığa çıkmasından başka bir şey istemediklerini söyledi." ifadelerini kullandı.

ABD KARDİNALİ THEODORE MCCARRİCK KOVULDU

Vatikan, eski ABD Kardinali Theodore McCarrick’i cinsel taciz suçlamaları sonrasında kovdu. Papa Francis tarafından yapılan açıklamada, Katolik Kilisesi tarihinde ilk defa bir kardinalin bu sebepten ötürü dışlandığı duyuruldu.

Papa Francis, ABD’li eski Kardinal Theodore McCarrick’i Katolik Kilisesi tarihinde ilk kez cinsel taciz suçlaması nedeniyle kiliseden dışladı. Vatikan’ın Katolik dogmaya saygı göstermesini sağlayan İnanç Doktrini kapsamında, cinsel taciz konusunda kesin hükümler olduğu açıklandı.

Temyiz başvurusu olmayan bu ceza, Vatikan’ın din adamları tarafından küçük çocuklara yönelik cinsel saldırıları konusunda şimdiye kadar ki en büyük yaptırımı olarak kabul edildi. ABD, Şili, Avustralya ve Almanya gibi birçok ülkede ortaya çıkan büyük skandallar, Katolik Kilisesi’nin güvenilirliğini uzun süredir sarsıyordu.

KİLİSELERDEKİ TACİZ İDDİALARI

ABD'nin Pensilvanya Başsavcısı Josh Shapiro, iki yıllık soruşturmanın ardından ağustos ayında çocuklara yönelik cinsel istismarların Pensilvanya ve Vatikan'daki kıdemli kilise yetkililerince ''sistematik'' şekilde örtbas edildiği sonucuna ulaştıklarını söylemişti.

Başsavcının açıklamasının ardından ülkedeki birçok Başpiskoposluk bölgesi, çocuklara cinsel tacizde bulunduğu belirlenen rahiplerin ismini açıklamıştı.

Illinois Başsavcısı Lisa Madigan ise hazırladığı bir raporda, kilisede cinsel istismarda bulunmakla suçlanan 500'den fazla rahibin adının, Illinois Katolik Piskoposluk Bölgesi'nin bu konuda yayımladığı listede yer almadığının belirlendiğini kaydetmişti.

Vatikan'dan bugün yapılan açıklamada, eski Washington Başpiskoposu Theodore McCarrick'in görev yaptığı dönemde, itiraflarını dinlediği bir kişiye ilişki teklif ettiği, yetişkin ve çocuklara cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle papazlıktan menedildiğini belirtilmişti.

SPOTLIGHT FİLMİ HAKKINDA

Spotlight, Tom McCarthy tarafından yönetilen ve McCarthy ve Josh Singer tarafından yazılan 2015 yapımı Amerikan drama filmi. Film ABD'de halen etkin olan en eski araştırmacı gazete birimi The Boston Globe'un "Spotlight" ekibini konu edinmektedir. Filme konu olan olay gazeteye 2003 Halka Hizmet için Pulitzer Ödülü'nü kazandırmıştı. Filmde Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d'Arcy James, Liev Schreiber ve Billy Crudup oynamaktadır.

19-02/18/spotlight-filmi.jpg

Spotlight Yarışma Dışı olarak 72. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde gösterildi. Ayrıca Telluride Film Festivali'nde ve Özel Gösterimle 2015 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde de yer aldı. Film 6 Kasım 2015'te gösterime girdi.

88. Akademi Ödülleri'nde 6 dalda adaylık elde eden film, bu adaylıklardan En İyi Film ve En İyi Özgün Senaryo ödüllerini kazandı. 73. Altın Küre Ödülleri'ndeki 3 adaylığından ödül kazanamazken 69. BAFTA Ödülleri'nde En İyi Özgün Senaryo ödülünü kazandı.

KONUSU

2001 yılında The Boston Globe, Marty Baron (Liev Schreiber) adında yeni bir editör kiralar. Walter "Robby" Robinson (Michael Keaton) ile tanışan Baron, Walter'in küçük gazeteci topluluğu takımı ''Spotlight''ın başkanı olduğunu anlar. Baron gazetede sübyancı papaz John Geoghan ve Boston Başpiskoposu Cardinal Bernard Law hakkında küçük bir yazı okur ve Spotlight Takımı'nı hikâyeyi kovalamaya zorlar.

Hikâyeyi takip eden Spotlight Takımı, Massachusetts'de Roma Katolik rahiplerinin çocuklara yönelik olan cinsel tacizlerini ve bunun Boston Başpiskoposluğu tarafından gizlendiğini ortaya çıkarır. Çalışmalarını genişleten takım sübyancı papazları iyileştirmeye çalışan eski bir rahip sayesinde Boston'da yaklaşık 90 tane tacizci papaz olduğunu öğrenir. Araştırmaları yoluyla listeyi 87 isimle şekillendirirler ve kurbanları aramaya başlarlar. Takımın araştırmalarına 11 Eylül olayı engel olunca hikâyeden biraz çekinmeye başlarlar. Sonra hikâye tekrar kendini toplamaya başlar ve Michael Rezendes (Mark Ruffalo) bazı belgeler keşfeder. Sorunun farkında olan Kardinal Law bunları görmezden gelir.

Daha sonrasında ise The Boston Globe davayı kazanır ve Spotlight Takımı ilk hikâyelerini yazmaya başlar.

AJANSLAR

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN