ABD'den Çekya'ya 'Ukrayna' jesti: Sekiz adet Bell helikopteri hibe etti

ABD'den Çekya'ya 'Ukrayna' jesti: Sekiz adet Bell helikopteri hibe etti

ABD'nin Prag'daki büyükelçiliği, Washington'un Çek Cumhuriyeti'ne sekiz adet Bell askeri helikopterini ücretsiz vereceğini açıkladı. Çekya Savunma Bakanı, ABD tarafından atılan bu adımın, Prag'ın Ukrayna'ya yaptığı yardımın takdir edildiği anlamına geldiğini, şimdi de "meyvelerini" topladıklarını söyledi.

SELMAN CÖMERT

Helikopter filoları dahil olmak üzere Sovyet döneminden kalma ordu ekipmanlarına sahip Çekya, ordularını Sovyet üretimi silahlardan arındırmak için Ukrayna'ya bağışladı.

ABD'nin Çekya'ya ücretsiz helikopter göndermesiyle ilgili konuşan Savunma Bakanı Jana Cernochova, "Ukrayna'ya yönelik Rus işgalinin başlamasından bu yana açık ve sarsılmaz duruşumuzun meyvelerini verdiği görülüyor. Ukrayna'ya yardım etme çabalarımız sayesinde sadece müttefiklerimizin saygısını kazanmakla kalmadık, aynı zamanda ordumuzu modernize etmede onların desteğini de aldık" dedi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD büyükelçiliği geçtiğimiz gün Twitter'da yaptığı açıklamada, helikopterlerin daha önce sipariş edilen 12'nin üzerine çıktığını ve transfer ve yükseltme masrafları dışında ücretsiz olacağını söyledi.

Büyükelçilik, "İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemesi programı kapsamında 6 AH-1Z ve 2 UH-1Y'nin transferini memnuniyetle onaylıyoruz" dedi.

Bu transferle birlikte Çek Cumhuriyeti, 10 AH-1Z Viper atak helikopterini ve 10 UH-1Y Venom genel maksat helikopterini ordu envanterine eklemiş olacak. Daha önce sipariş edilen hava taşıtlarının 2023'te gelmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN