ABD'den Çin'e Tayvan uyarısı: Risk seviyesini düşürün

ABD'den Çin'e Tayvan uyarısı: Risk seviyesini düşürün

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, Çin'in Tayvan çevresindeki eylemlerinin risk seviyesini artırdığını ve Pekin'in tavırlarının önceden belirlenmiş normlara dönmesini umduğunu söyledi.

Tayvan'ı demokratik yollarla kendi toprakları gibi yönettiğini iddia eden Çin, bölgedeki gerilimden Washington'ı sorumlu tutarak ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin karşılığını askeri tatbikatlar düzenleyerek veriyor.

Avustralya ve Japonya'yı da içine alan bölgeye yaptığı gezi kapsamında ABD'nin Pasifik'teki adası Guam'da bulunan Kendall gazetecilere verdiği demeçte, "Tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz" dedi.

Çin'in, adanın üzerinden füze fırlattığını ve Tayvan Boğazı'nın orta hattını defalarca geçtiğini hatırlatan Kendall, Tayvan çevresindeki tatbikata atıfta bulunarak Pekin'in çok kışkırtıcı hamleler yaptığını söyledi.

Kendall, "Çin'in, konuşmacının (Pelosi) ziyareti sırasında giriştiği askeri faaliyetler risk seviyesini artırdı ve bir dizi kuralı ihlal ettiler. Sınırı geçmek bunlardan biriydi, Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine ateş açmak ve Tayvan'a ateş açmak da (diğer ihlallerdendi)" dedi.

Japonya, Çin'in ateşlediği füzelerden beş tanesinin ekonomik bölgesine düştüğünü bildirmişti. Kendall, olayla ilgili "Bunlar bölgede barış ve istikrarı teşvik etmek için tasarlanmış eylemler değil, çok kışkırtıcı ve risk seviyesini artırıyor" dedi.

Kendall, Çin'in orta çizgiyi geçmesinin ayrıntıları hakkında doğrudan yorum yapmaktan kaçınırken, Pekin'in Pelosi'nin gezisine aşırı tepki verdiğini söyledi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, birçok komşusunu ve ABD'yi endişelendiren, gizli savaş uçakları ve uçak gemileri geliştirmek de dahil olmak üzere etkileyici bir askeri modernizasyon programını yönetiyor.

Washington'un Çin'in askeri modernizasyonundan endişe duyduğunu belirten Kendall, "… biz de (Pekin'in) bölgedeki hareket tarzından endişe duyuyoruz " dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN