ABD'den Çin'e tehdit: Petrol alırsanız müdahale ederiz

ABD'den Çin'e tehdit: Petrol alırsanız müdahale ederiz

ABD'li bir yetkili ABD'nin, nükleer müzakerelere geri dönmeme ya da yeni süreçte daha sert bir çizgi benimseme ihtimali bulunan İran'ın, Çin'e petrol satışına yönelik önlem almayı düşündüğünü söyledi.

ABD'li bir yetkili, ABD'nin sene başında Pekin'e asıl amacın 2015'teki nükleer anlaşmanın canlandırılması olduğunu ve anlaşmaya geri dönüşün zamanında sağlanması halinde İran petrolünü satın alarak ABD yaptırımlarını ihlal eden Çinli firmalara yaptırım uygulanmayacağını bildirdiğini dile getirdi.

İRAN CEPHESİNDEN CEVAP YOK

İran'ın Viyana'daki dolaylı görüşmelere ne zaman devam edeceği, yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin müzakerelerin 20 Haziran'da sona erdiği yerden devam etmesi konusunda istekli olup olmadığı veya yeni bir başlangıç talep edip etmeyeceği gibi sorular hala cevapsız.

Euronews'in haberine göre, isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkili, yeni Cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi'nin görevi devralana kadar görüşmelere devam etmeyeceğini belirten Tahran'ın niyetinin 'çok karanlık' olduğunu ifade etti.

"YAPTIRIM İÇİN BİR NEDEN YOK"

Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, 2015'te İran'la 5 Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi Üyesi ve Almanya (P5+1) arasında imzalanan anlaşmaya atıfla "Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na (KOEP) dönersek, İran petrolü ithal eden Çinli şirketlere yaptırım uygulamak için hiçbir neden yok" dedi Ancak "KOEP'e yakın bir dönüş olasılığının ortadan kalktığı bir durumdaysak, o zaman bu duruşun ayarlanması gerekecek" ifadelerini kullandı.

Wall Street Journal gazetesi, Refinitiv Oil Research'e dayandırdığı haberine göre, Washington'ın Kasım ve Mart ayları arasında günlük ortalama 557 bin varil İran ham petrolü alan Çin'e karşı İran yaptırımlarını sıkılaştırmayı düşündüğünü aktardı.

"ÜSTÜ ÖRTÜLÜ BİR TEHDİT"

İran petrolünün en büyük ithalatçısı Çinli firmalar. Reuters, Çinli lojistik firması China Concord Petroleum Co'nun yaptırım uygulanan İran ve Venezuela'dan petrol tedarikinde merkezi bir oyuncu olarak ortaya çıktığını bildirdi.

Brookings Enstitüsü'nden analist Robert Einhorn'a göre ABD'li yetkililerin olası bir baskıyı ima etmesi, Washington'un Tahran'a, bazı şeylerin bedeli olacağına dair üstü örtülü bir tehdit.

Einhorn, şunları kaydetti: "Muhtemelen Reisi'ye, İran KOEP'e geri dönme konusunda ciddi değilse, ABD'nin seçenekleri olduğu ve maliyetleri olacağına dair bir sinyal göndermek için."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN