ABD'den Çin’in İpek Yolu projesine sertifikalı cevap

ABD'den Çin’in İpek Yolu projesine sertifikalı cevap

ABD’nin öncülüğünde kurulan yeni bir girişimle Çin’in ipek yolu güzergahında desteklediği projelere onay verecek bir sertifika sistemi kuruluyor.

KARAR/ALMANYA

ABD, Çin’in İpek Yolu Projesi’ne karşı “Blue Dot Network“ (Mavi Nokta Ağı)  isimli bir girişimle cevap verdi. Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yer alan habere göre bu girişim kapsamında Asya ülkelerindeki alt yapı projelerine onay maiyetinde sertifika verilecek. Çin’in İpek Yolu projesi Beld and Road İnitiative (Kuşak ve Yol Girişimi) kredi alan ülkeleri sürdürülebilirliği olmayan projelerle aşırı borçlandırdığı yönünde eleştiriliyor.

Amerika’nın Japonya ve Avustralya tarafından desteklenen Blue Dot Network projesinin ayrıntıları henüz tam olarak açıklanmazken öngörülen sertifika “pazara odaklı, saydam ve sürdürülebilir alt yapı projelerine“ verilerek yatırımcılar yönlendirilecek.

AVRUP ÜLKELERİ DESTEK VERMİYOR

AB ülkeleri Blue Dot Netzwork projesine henüz destek vermiyor ancak, Avrupa tarafından daha önce aynı istikamette Asien Konnektivitaetstrategie adı altında bir hareket planı hazırlandı. Japonya tarafından da desteklenen bu projede Indo Pasifik bölgesinden Balkanlar ve Afrika’ya kadar kalıcı bağlantılar sağlanması öngörülüyor.

Blue Dot Netzwork, gelişmekte olan ülkelerde yatırım yapan Opick isimli Amerikan yatırım bankası, Japon Uluslararası  İlişkiler Bankası Ve Avustralya Dış Ticaret Bakanlığı tarafından destekleniyor. Üç ülke diğer ülkeleri de bu girişime dahil olmaya davet ediyor. Çin ise bu girişimi eleştiriyor. Çin’de yayın yapan devlet gazetesi Global Times’da yer alan bir yorumda ABD’nin ülkeleri kendi yanına çekmeye zorlaması durumunda girişimin başarısızlığa mahkum olacağı yazıldı.

ABD öncülüğünde kurulan yeni ağın maiyeti ve boyutları hakkında yeterli bilgi bulunmuyor. Opick tarafından yapılan açıklamada sadece genel kabul görmüş prensip ve standartlara uygun projelere sertifika verileceği bildirildi. Bu açıklama kararların siyasi olacağı yönünde ipucu veriyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN