Son dakika! ABD'den S-400 açıklaması

Son dakika! ABD'den S-400 açıklaması

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford "Türkiye ile yaşanan S-400 sorununa çözüm bulunacağından umutluyum. Ancak çok zor bir mesele" açıklamasını yaptı.

Orgeneral Dunford, Washington merkezli Atlantik Konseyi’nde konuştu.

Türkiye’nin S-400 alımına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Dunford,  "Yanıtımda oldukça dikkatli olmaya çalışacağım. Türkiye bir müttefiktir ve çok  önemli bir müttefiktir. Aramızda üzerinde uzlaştığımız alanlar uzlaşmadığımız  alanlardan daha çok. 5-10 yıl ilerisine baktığımızda Türk müttefiklerimiz bize  oldukça yakınlar." diye konuştu.  

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiyi çok iyi çalıştığını belirten  Dunford, şunları kaydetti:

 
"Genelkurmay Başkanı olduğumdan beri Türkiye’yi 12 kez ziyaret ettim.  Başka bir ülkeye buna yakın kadar sayıda seyahat ettiğimden emin değilim. Bu  S-400 konusu oldukça zor bir konu ve biz bu konuda zorluk yaşıyoruz.  Hükümetimizin hem yürütme hem de yasama tarafının S-400’lerle bizim en gelişmiş  uçağımız olan F-35’in bir arada bulunması konusuna uzlaşmaya yanaşması oldukça  zor olacak. Dolayısıyla pozisyonumuzu Türkiye’ye oldukça açık bir şekilde ilettik  ve bu konuda bir çözüm bulacağımızı umut ediyorum ancak oldukça zor bir konu bu.”

PUTİN BİR NATO MÜTTEFİKİNE SALDIRMA NİYETİNDE DEĞİL

ABD’nin ulusal savunma stratejisindeki "büyük güç rekabetinin geri  dönüğü" öngörüsüne ilişkin soruları da yanıtlayan Dunford, Rusya’nın niyetinin  Avrupa, Avrasya ve etkili olduğu diğer bölgelerde ABD’nin gücünü sarsmak olduğunu  ve bu yönde askeri yatırım yolu izlediğini söyledi.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD’ye medyan okuma niyetini  faaliyete geçirme kabiliyeti olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren  Dunford, "Putin’in şu anda bir NATO müttefikine konvansiyonel bir yolla  saldırmaya niyeti olduğuna inanmıyorum çünkü, bunun Putin’e maliyeti kazanmayı  umduğu şeylerin çok üzerinde olacaktır." dedi.  

Rus ordusunun geçen yıl profesyonel olmayan, tehlikeli bir şekilde  Amerikan askeri araçlarına yaklaşma girişimlerinde bulunduğunu hatırlatan  Dunford, Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sonrasından bunların şu aşamada  çözüldüğünü söyledi.

Rusya’nın ABD’ye Avrupa’da meydan okuyup okuyamayacağına yönelik bir  soruya ise Dunford, "Bugün artık yapamazlar ama bu durum 10-20 yıl önce olmuş  olsaydı ABD, şu anda Avrupa'da güç iddiasında bulunamazdı." yanıtını verdi.

  

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN