ABD'li senatörler Doğu Türkistan için harekete geçti... Çin'e yaptırım hazırlığı

ABD'li senatörler Doğu Türkistan için harekete geçti... Çin'e yaptırım hazırlığı

Uygur Türklerine yönelik baskıları gerekçesiyle, Çin'e yaptırım uygulanmasını isteyen Amerikalı Kongre üyeleri, yasa tasarısı sunarak Başkan Trump'a önlem alması talebinde bulunacak. Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Chris Smith, "Bu kötülüğe ortak olan Çin hükümeti yetkilileri hesap vermeli ve Sincan Bölgesi'nde yüksek teknolojili bir polis devleti kurulmasına yardım etmek isteyen Amerikalı şirketler engellenmeli." dedi.

abul edildiği durumda yasa, Trump'tan Çin'in Şincan Bölgesi'nde yapılanları kınayarak yaptırım kararı almasını ve konuyla ilgili Amerikan politikasını takip etmekle görevli "özel koordinatör" atamasını isteyecek. Öneride ayrıca, ABD'den Çin'e ihraç edilen ve Uygur Türklerini gözlem altında tutmak için kullanılan teknolojiler için de yasak konulması gerektiğini savunuluyor.

Meclisteki iki partiden de destek alan yasa tasarısı hakkında konuşan Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Chris Smith, "Bu kötülüğe ortak olan Çin hükümeti yetkilileri hesap vermeli ve Sincan Bölgesi'nde yüksek teknolojili bir polis devleti kurulmasına yardım etmek isteyen Amerikalı şirketler engellenmeli." dedi.

BİRÇOKÜLKE PEKİN'E ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Geçtiğimiz hafta salı günü Kanada, Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere birçok ülke, 1 milyon Uygur ve diğer Müslümanların tutulduğunu ileri sürülen gözaltı kamplarını kapatması için Pekin'e çağrıda bulunmuştu.

Ancak Çinli diplomatlar iddiaların birer söylentiden ibaret olduğunu savunarak tüm suçlamaları reddetmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslüman Uygurlara ''sistematik insan hakları ihlalleri" yapıldığını kabul ediyor.

Daha önce de ABD Kongre üyeleri Çin hükümet yetkililerine yaptırımların genişletilmesi için çağrıda bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN