AB’nin kalbinde aşırı sağ paniği

AB’nin kalbinde aşırı sağ paniği

Avrupa, AB’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başında. Hafta içinde başlayan seçimler dün 21 ülkede kurulan sandıklarla tamamlandı. Son yıllarda başta göç, terörizm gibi sorunlarla boğuşan, İngiltere’nin Brexit çıkmazı ile sarsılan yaşlı kıtanın merkez partileri seçimlere aşırı sağ söylemlerinin gölgesinde gitti. 28 ülkeden 751 milletvekilinin seçileceği seçimlerde tüm Avrupa’da tam 550 liste yarışıyor. Bu durum bir yandan hayal kırıklığına uğramış seçmenin değişim istediğine işaret ederken bir yandan da Avrupa’da siyasetin giderek bölündüğünü gösteriyor.

Avrupa’da 427 milyon seçmen 23 Mayıs’tan bu yana Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 üyesini belirlemek için sandıkta oty kullanıyor. Perşembe, cuma ve cumertesdi 7 ülkenin oy kullandığı AB’de 21 ülde dün sandık başına gitti. Ancak sonuçların açıklanmasına çok az bir süre kala Avrupa’yı son yıllarda korkutan aşırı sağcı popülistlerin koltukların üçte birini elde etmesi bekleniyor. 2014’te yapılan son seçimlerden bugüne kadarki süreçte Avrupa’nın birçok ülkesinde sağ popülist partilerin başarı oranlarını artırdığı biliniyor. Yapılan anketlere göre, Avrupa karşıtı partilerin, bu trendi AB düzlemine de yansıtarak, AP’deki koltukların üçte birini kazanması ve büyük bir zafere imza atması bekleniyor. Bu gerçekleştiği takdirde, Strasbourg’da hüküm sürmekte olan, Avrupa’da entegrasyon taraftarı mevcut uzlaşı sekteye uğrayacak. Bu AP seçimleri, birçok siyasetçi tarafından ‘kader seçimi’ olarak nitelendirilmişti.  

İklim değişikliği ve göç konuları, seçim kampanya sürecine damgasını vuran iki temel tartışma oldu. 751 üyesi bulunan AP, AB’nin ana yasama organı olarak görev yapıyor. Parlamentodaki koltuk sayısı, üye ülkelerin nüfuslarıyla doğru orantılı biçimde dağıtılıyor. Dolayısıyla nüfusu en yüksek olan ülke, AP’de en güçlü temsile sahip oluyor. Parlamento aynı zamanda bütçe belirleme süreci ve diğer AB kurumlarının denetlenmesi noktasında da kilit role sahip. AB Komisyonu Başkanı’nı da AP seçiyor. AP’nin şu anki başkanı Antonio Tajani, görevdeki AB Komisyonu Başkanı ise Jean-Claude Juncker. 

Öte yandan AP dışında Avrupa’nın bir çok ülkesinde yerel ve federal seçimler de yapıldı. Belçika’da federal ve bölge seçimleri, Yunanistan’da ve İspanya’da yerel seçimler ve Almanya’nın Bremen eyaletinde de meclisi seçimleri yapıldı. Romanya’da ise referandum düzenleniyor. Referandumda Romanya halkına, “Yolsuzluk suçu işleyenlere af getirilsin mi? Hükümet acil kararname ile yolsuzluk suçu işleyenleri affetsin mi?” soruları yöneltildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN