Afganistan'da kriz büyüyor: Kız çocuklarına Taliban zulmü

Afganistan'da kriz büyüyor: Kız çocuklarına Taliban zulmü

Afganistan'da Taliban'ın ikinci kez iktidarı ele geçirmesi sonrası ülkede her anlamda hak ihlalleri zirve yaptı. BM, Taliban'ın iktidara gelmesi sonrası Afganistan'da 1.2 milyon kız çocuğunun eğitimden yoksun kaldığını açıkladı. BM, iş yerlerinin kapandığı, gıda sıkıntılarının her geçen gün arttığı ülkede, insani kriz giderek büyüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, BM İnsan Hakları Konseyinin 50'nci Oturumu kapsamında 'Afganistan'da kadın ve kızların hakları' üzerine yapılan özel oturumda konuşarak, ülkede kadınların durumuna dair son gelişmeleri değerlendirdi.

Michelle Bachelet, Afganistan'da yaşanan ekonomik bunalım nedeniyle 'kadınların yönettiği hane halkının yüzde 90'ının açlık veya gıda güvensizliğinden etkilendiğini' kaydetti.

Bachelet, her meslek grubundan kadınlara şiddetin artış gösterdiğini vurgulayarak, kadınlara yönelik uygulanan kılık kıyafet ve hareket kısıtlamasının kadınlar arasında psikolojik hastalıkları beraberinde getirdiğinin altını çizdi.

Bachelet "Ülke ekonomisi toptan çöküş yaşarken işsiz kadın sayısı büyük miktarda arttı ve kadınların yönettiği çok sayıda iş yeri kapatıldı" ifadesini kullandı.

Bachelet ayrıca, Taliban geçici hükümetinin verdiği sözlere rağmen kadınların eğitim haklarına yönelik kısıtlamaların sürdüğüne dikkat çekerek "1,2 milyon kız, ortaokul öğrenimine devam edemiyor" açıklamasında bulundu.

Bachelet, somut değişimlere gidilmezse Afganistan'daki kadınları daha karanlık bir geleceğin beklediğini belirterek, Taliban geçici hükümetine, 'kadınların çağrılarına kulak vererek yapıcı diyalog ortamı oluşturma' ve 'kızların ortaokul öğrenimine devamını sağlama' çağrısını iletti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (33)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
33 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN