Alman polisinde dijital yapılanma

Alman polisinde dijital yapılanma

Dijital Dönüşüm ve yapay zekanın sağladığı dönüşüm artık kurumlarda da etkisini somut şekilde gösteriyor. Alman polisi yeniden radikal bir yapılanma çalışması başlattı.

KARAR / ALMANYA

Alman polisi yapay zekanın kullanımı ve dijital dönüşümle ortaya çıkan paradigma değişimine karşı yeniden yapılanıyor. Program Polizei 2020 ismi verilen projeyle eyaletler ve birimler arasında dağınık bir halde bulunan IT altyapısı birleştirilecek. Eyalet sistemi ile yönetilen Almanya’da eyalet emniyetleri lokal olarak ürettikleri çözümleri sadece kendi eyaletlerinde kulladıkları için Almanya geneli ortak bir veri IT tabanı yok. Yeni projenin ilk adımı ortak bir IT tabanı oluşturmak.

SİBER SUÇLAR DAİRESİ

İkinci adım olarak Federal Kriminal Dairesi tarafından Siber Kriminal dairesi kuruluyor. Eyaletler arası siber suçları kontrol ve koordine eden bu daire eyaletler üstü yetkilerle donatılarak örneğin hacker saldırılarında federal düzeyde daha hızlı hareket imkanı sağlayacak. Bu daire AB ile de koordineli çalışacak. Programda ön görülen üçüncü konu ise IT uzmanlarının istihtadamı. Devlet daireleri ve polis IT uzmanları için cazip bir işveren değil. Uzmanlar serbest piyasada çok daha fazla ücret alabiliyor. Bu sorun da esnek çalışma saatleri ve cazip ücretlerle aşılmaya çalışılacak.

YASAL ALT YAPI

Polis yapay zekanın daha yoğun olarak kullanılması taraftarı. Bir çok eyalet de soruşturma süreçlerini hızlandıran ve otomatikleştiren yeni yazılımlar deniyor. Hem Federal Kriminal Dairesi hem de eyaletler resim, video, konuşmaları otomatik olarak değerlendiren programları zaten kullanıyor. Ancak bu programların sorunsuz kullanımına dair bir yasal alt yapı henüz ideal düzeyde oluşmuş değil. Öte yandan çoğu özel ve yer yer yabancı kökenli firmalar tarafından bu hazırlanan bu yazılmarın devlet tarafından kullanılması tartışılan önemli bir konu.

VERİ KAOSU ENGELLENECEK

Farklı kaynaklardan elde edilen veriler, farklı kriterlere göre kayıt ediliyor. Bu kriterler de çoğu kez saydam değil. Farklı kaynaklarda, farklı sistemlerde depolanan verilere federal düzeyde ve AB düzeyinde hızlı ve sorunsuz ulaşmak çok güç. Bu amaçla Federal Kriminal Dairesi’nde bütün verilerin ortak olarak doplandığ bir veri merkezi ”Daten Haus“ oluşturulması planlanıyor. Federal düzeyde bir işlem için gerekli olan şahış bilgileri ve diğer veriler bu merkezde toplanacak. Bu merkezden sınırlı sayıdaki kişinin veri alma imkanı olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN