Alman siyasetinde Rezo fırtınası

Alman siyasetinde Rezo fırtınası

Rezo ismindeki bir Youtuberın yayınladığı video Alman siyasetini allak bullak etti. CDU’nun ve Merkel’in ağır şekilde eleştirildiği video 7.5 milyonun üzerinde izlendi ve medyanın ana gündemine oturdu.

Mikdat Karaalioğlu/ALMANYA 

Alman siyaset gündemi en heyecanlı dönemlerinden birini yaşıyor. Bunun nedeni ise Rezo ismindeki bir Youtuberın yaklaşık bir hafta içinde 7.5 milyondan fazla izleyiciye ulaşan videosu. Alman Youtuber camiasında mütavazı bir şöhreti olan 26 yaşındaki Rezo “Die Zerstörung der CDU-CDU’nun imhası“ isimli videosuyla sadece Youtuber camiasında değil Almanya genelinde de büyük bir üne kavuştu. Video, içinde Die Welt ve TAZ gibi büyük gazetelerin de olduğu bir çok gazetede manşet oldu. Daha Perşembe günü 5 milyon izleyiciye ulaşan video Cuma itibariyle 7.5 milyonunun üzerinde izleyiciye ulaştı.

19-05/24/screenshot_4.jpg

HÜKÜMETE AĞIR ELEŞTİRİ

Yaklaşık bir saat süren videoda Rezo, başta CDU olmak üzere iktidardaki CDU, CSU ve SPD ile hesaplaşıyor . Videonun hedef aldığı en önemli isim ise Başbakan Angela Merkel. Video onlarca tabela, alıntı ve video ile desteklenerek görece profesyonelce hazırlanmış. Buna Rezo’nun ifade ve polemik kabiliyeti de eklenince ortaya görece nesnel ancak ilgiyle izlenebilen bir video çıkıyor. Rezo çevre, ekonomi politikaları, telif yasası gibi aslında bilinen sorunları öylesine profesyonelce yorumluyor ki, izleyicide görüşlerinin alternatifi olmadığı intibasını bırakabiliyor. Temel tezi ise hükümetin ve Merkel’in bu sorunların çözümünde sınıfta kaldığı

İNTERNET JARGONUNU İYİ KULLANIYOR

Hükümetin çevre, ekonomi ve dış dış politikadaki hatalara anlaşılır ve biraz da polemikli bir dille izleyicilere aktarılıyor. Almanya’nın dünyadaki savaşları fiilen desteklediği de verilen mesajlar arasında. Youtube kullanıcıları arasında kabul gören küfür ve argo kavramlar, internet ortamında iletişimde kullanılan jargon ile birlikte video sıkıcı siyasi haberlerin üzerinde bir ilgi uyandırıyor. Videona aşırı sağ parti ve düşüncülere mesafe koyması ve bunları açıkça eleştirmesi de Rezo’nun cazibesini arttıran etkenlerden birisi.

CDU ÇARESİZ

Video da yapılan eleştiriler o denli kabul gördü ki CDU yönetimi bu krize karşı tavır almak zorunda kaldı. Önce Rezo’ya bir video ile cevap verilmesi tasarlandı. Rezo’ya karşı partini genç yıldızlarından 26 yaşındaki milletvekili Philipp Amthor ile bir video hazırlandı. Ancak parti Rezo’nun nerdeyse her saat artan cazibesine karşı video cevabının bir polemikten öteye geçemeyeceğine karar verdi ve bunun yerine Rezo’ye cevap olarak tam 11 sayfalık bir açık mektup hazırlandı. Bu metinde Rezo’nun tezlerine karşı aynı bilimsel titizlikle verilere dayanarak cevaplar üretildi.

GAZETELER DE MERCEK ALTINA ALDI

Ancak bu cevap da Rezo fırtınasını dindirmeye yetmedi. Konu gazetelere manşet oldu, televizyonların ana haber bültenlerinde birinci sıraya girdi. Rezo’nun bu iletişim başarısı gazeteleri de kıskandırmadı değil. Başka Spiegel, FAZ ve Süddeutsche Zeitung gazetesi olmak üzere bütün gazeteler Rezo videosu hakkında “fakten chek- Verilerin kontrolü‘ çalışması yaptılar. Video bir youtuberın hezeyanlarını aşan siyasi bir manifestoya dönüştü.Bu videonun içeriği ile ciddi hesaplaşmalar yapan çok sayıda köşe yazısı yayınlandı.

MEDYA KENDİSİNİ SORGULUYOR

Video tamamen yanlış verilere dayanıyor iddiasında bulunan yok. Bir takım istatistiki bilgilerin çarpıtıldığı, mesajlarda polemik tonunun yüksek olduğu yönündeki eleştirilerin yanında, Rezo’nun yozlaşmış siyaset gündemine yeni bir soluk getirdiği, gençleri siyasete ilgi duymasına vesile olduğu, internet çağı haberciliğinin artık değişmesi gerektiği yönünde pozitif eleştiriler de var.

REZO’DAN YENİ VİDEO BEKLENİYOR

Rezo sadece CDU ve Merkel’i değil Alman kamuoyunu da irite etti. Karşı olanlar nasıl bir cevap verecekleri konusunda çaresiz. Aslında klasik medya da bir Youtuber’in kendi konuları olan siyasette bu denli ses getiren yeni bir mecra olmasından pek memnun değil. Rezo’nun videonun sonunda CDU ve SPD’ye oy vermeyin şeklindeki açık çağrısı Avrupa Parlementosu seçimlerinde ne kadar etki etecek henüz bilinmiyor. Ancak Rezo’nun siyaset gündeminde elde ettiği ağırlık tartışılmaz. Kamuoyu artık yeni videolar bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN