Aydan Özoğuz Almanya Federal Meclis Başkanvekili oldu

Aydan Özoğuz Almanya Federal Meclis Başkanvekili oldu

Almanya‘da Federal Meclis 26 Eylül’de yapılan seçimlerden sonra ilk oturumunu gerçekleştirdi. İlk günde yapılan meclis başkanlığı seçiminde Aydan Özoğuz başkanvekilliğine seçildi. Özoğuz bu göreve getirilen ilk Türk kökenli Alman vatandaşı oldu.

26 Eylül seçimlerinin ardından 20. yasama dönemi için ilk kez toplanan Meclis Genel Kurulunda Meclis Başkanı ve yardımcıları için oylama yapıldı.

Oylamada Aydan Özoğuz 727 milletvekilinden 544'ünün oyunu alarak başkanvekili oldu.

Diğer başkanvekilleri görevine ise Hristiyan Demokrat Partiden (CDU) Yvonne Magwas, Yeşillerden (Die Grünen) Claudia Roth, Hür Demokratlardan (FDP) Wolfgang Kubicki, Sol Partiden (Die Linke) Petra Pau seçildi.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) adayı Michael Kaufmann ise seçilemedi.

1967’de Almanya’nın Hamburg kentinde doğan Özoğuz, 2009 yılındaki genel seçimlerde SPD’den Federal Meclis Milletvekili seçildi.

Özoğuz, 2011 yılında SPD’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevine ve Almanya'da Göç ve Uyum'dan sorumlu Devlet Bakanlığına getirilen ilk Türk kökenli isim olmuştu.

MERKEL SEYİRCİLERİN ARASINA OTURDU

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, yeni meclisin ilk oturumunda seyirci bölümünde oturması dikkati çekti.

1990 yılında milletvekili olan ancak 26 Eylül seçimlerinde aday olmayan Merkel, Başbakan olarak Genel Kurul'a girme hakkı bulunmasına rağmen oturumu, seyirci bölümünden izledi.

Öte yandan 23 AfD'li milletvekili 3G (Aşı, İyileşme, Test) kuralına uymadıkları için genel kurulu salonuna giremedi. Bu milletvekilleri kendileri için ayırılan seyirci bölümünden oturuma katılma hakkı elde etti.

MERKEL'E BAŞBAKANLIĞI GEÇİCİ SÜRDÜRME GÖREVİ

Öte yandan Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel'den (CDU) yeni bir hükümet kurulana kadar hükümet faaliyetlerini sürdürmesini istedi.

Resmi olarak parlamentonun kurucu toplantısının gerçekleşmesiyle başbakan ve diğer federal bakanların görev süresi de sona ermiş oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN