Almanya: NATO ayarlarına geri döndü... 'Soğuk savaş 2.0'a doğru gidiyoruz'

Almanya: NATO ayarlarına geri döndü... 'Soğuk savaş 2.0'a doğru gidiyoruz'

Madrid'de toplanan NATO, bir 'paradigma değişikliği' üzerinde tartışırken Alman Ordusu'ndan çarpıcı bir açıklama geldi. Yaşanan süreci 'Soğuk Savaş 2.0'a doğru' diye tanımlayan Alman Ordu Derneği Başkanı Andre Wüstner, NATO'nun 1990 yılı öncesindeki ayarlarına döndüğünü belirtti.

İspanya'nın başkenti Madrid'de toplanan NATO, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş ve ittifakın genişlemesi konularını masaya koydu. İttifak liderleri uzun süreden beri tartışılan bir 'paradigma değişikliğini' de görüşeceği ifade ediliyor. Bunun için de yol haritasının hazırlanması bekleniyor. Süreci değerlendiren Alman Ordusu yetkilisi gidişat konusunda karamsar bir tablo çizdi. Sürecin yeni krizlere gebe olduğunu ifade etti.

“NATO BÖLGE SORUMLULUĞU GÜNLERİNE DÖNDÜ”

NATO’nun bir paradigma değişikliği içinde olduğunu ifade eden Alman Ordu Derneği Başkanı Albay Andre Wüstner, İttifak’ın 1990 yılı öncesindeki ayarlarına döndüğünü belirtti.

Alman ordusu mensuplarını temsil eden Ordu Derneği'nin Başkanı Wüstner, NATO'nun bir 'paradigma değişikliği'nin eşiğinde olduğunu dile getirdi. ZDF televizyonunda yayınlanan Morgenmagazin programına katılan Wüstner, İttifak'ın 1990'dan önce olduğu gibi bölge sorumluluğu günlerine döndüğünü ifade ederek, bazı NATO üyelerine İttifak'ın doğu kanadında belli bölgelerin tahsis edildiğini belirtti. Buna ek olarak operasyonel hazırlığın da güçlendiğini vurgulayan Andre Wüstner, gidişatın 'aslında Soğuk Savaş 2.0'a doğru olduğu' söyleminde bulundu.

“ALMAN ORDUSU TARİHİNİN EN KÜÇÜĞÜ DURUMUNDA”

İspanya'nın başkenti Madrid'te düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın mukabele gücündeki asker sayısının 40 binden 300 bine çıkarılacağını duyurmuş, Almanya da bu kuvvete 15 bin askerle katkı sağlayacağını bildirmişti. Almanya'nın, söz konusu güce asker gönderen ülkeler arasında öncü rol oynayanlardan biri olduğunu ifade eden Ordu Derneği Başkanı, Alman ordusunun (Bundeswehr) bugünkü hali ile, İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman tarihinin en küçük ordusu olduğunu ve bu açıdan Mukabele Gücü'ne böylesi bir katkı sunmanın kolay olmayacağını dile getirdi.

“100 MİLYAR EURO ORDU İÇİN YETMEZ”

NATO'nun gücünü arttırma çabalarını, "inandırıcı caydırıcılık" oluşturarak diyaloğa temel hazırlamak olarak nitelendiren Wüstner, bunda başarılı ve etkili olunmasının önemine vurgu yaparak, orta ve uzun vadede yeniden silahsızlanma dönemine geçilmesini umduğunu ifade etti.

Alman hükümetinin bir süre önce aldığı kararla, orduya ek kaynak olarak ayıracağı 100 milyar euronun yeterli olmayacağını belirten Wüstner, Başbakan Olaf Scholz'un buna ek olarak, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırma sözünü hatırlattı.

YENİDEN ZORUNLU ASKERLİĞE DÖNMEYİ TARTIŞABİLİRİZ

Alman ordusunda yeniden zorunlu askerliğe geçişin şu an için gerekli olmadığını da dile getiren Andre Wüstner, bu konunun tartışılmasını ise doğru bulduğunu belirtti. Wüstner, bununla ilgili olarak "Bu yasama döneminde Alman ordusunu, yeterli sayıda personel bulabilecek kadar çekici kılamaz isek, yeniden zorunlu askerliğe dönmeyi tartışabiliriz" ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN