Almanya ve İrlanda'dan İngiltere'ye: Brexit anlaşmasını bozmak için hiçbir gerekçe yok

Almanya ve İrlanda'dan İngiltere'ye: Brexit anlaşmasını bozmak için hiçbir gerekçe yok

Almanya ve İrlanda Dışişleri Bakanları, İngiltere'ye, Başbakan Boris Johnson'ın Kuzey İrlanda ile ticareti düzenleyen Brexit anlaşmasının bazı bölümlerini geçersiz kılma planının yasal veya siyasi bir gerekçesi olmadığını söyledi.

İngiliz parlamentosu, başlangıçta Avrupa Birliği'nden çıkış anlaşmasının bir parçası olarak kabul edilen İngiltere ve Kuzey İrlanda arasındaki gümrük düzenlemelerini tek taraflı olarak değiştirecek yeni bir yasayı düşünüyor.

İngiltere, malların İngiliz eyaleti Kuzey İrlanda üzerinden AB üyesi İrlanda'ya akışını önlemek için tasarlanan ayrılık anlaşmasının aşırı külfetli gereksinimlerini hafifletmek için değişikliklerin gerekli olduğunu söyledi.

Başbakan Boris Johnson, Çeklerin bölgenin 1998 Barış Anlaşması'nı tehdit eden gerilimler yarattığını söyledi.

Ancak Observer gazetesinde yazan Almanya ve İrlanda dışişleri bakanları bu iddiayı reddetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, "Yalnızca iki yıl önce imzalanan uluslararası bir anlaşmayı tek taraflı olarak bozmanın hiçbir yasal veya siyasi gerekçesi yok. Mevzuatın düzenlenmesi, protokol etrafındaki zorlukları çözmeyecek. Bunun yerine, yeni bir dizi belirsizlik yaratacak ve kalıcı çözümler bulmayı daha zor hale getirecek." dedi.

Johnson hükümeti, AB ile müzakere edilmiş bir çözüm bulma konusundaki tercihinin devam ettiğini, ancak Brüksel'in bunu mümkün kılmak için daha esnek olması gerektiğini söyledi. AB de bir dizi olası çözüm ortaya koyduğunu söylüyor.

Baerbock ve Coveney, konuya ilişkin "İngiliz hükümetini tek taraflı yaklaşımından geri adım atmaya ve AB'nin gösterdiği aynı pragmatizmi ve uzlaşmaya hazırlığı göstermeye çağırıyoruz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN