Almanya'da Merkel ve Kramp-Karrenbauer üzerinden 'israf' tartışmaları başladı

Almanya'da Merkel ve Kramp-Karrenbauer üzerinden 'israf' tartışmaları başladı

BM İklim Zirvesi'ne katılmasının ardından ABD'ye gidecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile halefi konumunda bulunan Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer'in ayrı ayrı uçaklarla ABD'ye uçacak olmaları, ülkede 'israf' ve 'hava kirliliği' tartışmalarının alevlenmesine neden oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "uçağın kullanımını optimize etmek için" çaba sarf edildiğini ancak görünüşte işe yaramadığını söyledi. Şansölye ve Savunma Sekreteri, aynı anda ayrı uçaklarla ABD Doğu Kıyısı'na seyahat ediyor.

Başbakan Merkel ve Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, iklim paketinin bu Pazar günü büyük koalisyonda görüşülüp kabul edilmesinden iki gün sonra neredeyse aynı anda iki Luftwaffe uçağıyla ABD Doğu Kıyısı'na uçuyor.

CDU siyasetçisi Merkel, Pazartesi günü BM iklim zirvesine uçtu ve ardından Salı günü New York'taki Birleşmiş Milletler genel toplantısına katıldı. Merkel ile aynı partide görev alan Kramp-Karrenbauer ise ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile bir toplantı yapmak üzere havayolunu kullandı. Bilindiği üzere uçak kullanımı neden olduğu kirlilikle iklime büyük zarar veriyor.

Başlangıçta Kramp-Karrenbauer ve heyetinin, Kalkınma Bakanı Gerd Müller (CSU) ve Çevre Bakanı Svenja Schulze'nin (SPD) de seyahat ettiği Şansölye uçağında uçmaları planlandı. Airbus A340 New York'ta duracak ve Washington'a uçacaktı.

"BİR ÇABA SARFETTİK"

Kramp-Karrenbauer pazartesi akşamı zaten Almanya'ya döndüğü için tarifeli bir uçakla eve gitmek istedi. Biletler çoktan sipariş edilmişti. Ancak daha sonra Şansölye Ofisi, Savunma Bakanlığı'na Kramp-Karrenbauer'in uçuşunun istenmediğinin sinyallerini verdi. Rapora göre, CDU liderinin bağımsız seyahat etmesi gerektiği öne sürüldü.

Savunma Bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili bir gazeteye şunları söyledi: "Bu seyahatin planlanması sırasında, uçakların kullanımını optimize etmeye çalıştık. Uçuş planlama ve uçak tipi, hedef havaalanına, uçuş güzergahına, delegasyonun büyüklüğüne dayanıyordu ve hükümet üyeleri, zamanlama yükümlülüklerine dair somut bir sebep vermedi."

360 BİN AVROYA MAL OLDU

Alınan bilgilere göre, bir hükümet uçağının uçuş saati, sorumlu Bundeswehr'in iç belgelerine göre 24.000 ila 35.000 avroya mal oluyor. Kramp-Karrenbauer'in yolculuğuna eklenen uçak bu durumda en az 360 bin avroya mal olmuş durumda.

Almanya'da tepki çeken bu uygulamaya dair konuyla ilgili görüş belirten gazeteciler, "Her şekilde Şansölye uçağı, New York'ta durmak yerine Savunma Bakanı'nın seyahat edeceği Washington'a da uçmalıydı. Bu şekilde tasarruf sağlanarak iklim kirliliğinin de önüne geçilmeliydi" şeklinde görüş belirttiler.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN