Almanya’da nefret yorumlarına devlet takibi

Almanya’da nefret yorumlarına devlet takibi

Aşırı sağın yükselişte olduğu Almanya’da internetteki nefret ve kışkırtma paylaşımlarına karşı hukuk ve güvenlik alt yapısı yeniden şekilleniyor. Berlin ‘Hate Speech’ isimli birim ile internette işlenen nefret suçları tek tek takip ediyor.

KARAR/ALMANYA 

Almanya’da internetteki nefret paylaşımlarına karşı alınan önlemler sertleştiriliyor. Köln Savcılığı tarafından kurulan ‘Hate Speech’ isimli birim, internette işlenen nefret suçlarını takip ediyor. Bir çok şüpheli paylaşımları nedeniyle mahkemeye çıkartılıp yargılandı. Bu birimin başındaki Christoph Hebbecker isimli savcı tam zamanlı olarak internette nefret suçları ile ilgileniyor. Fikir özgürlüğünü aşan nefret yorumlarına karşı tam zamanlı faaliyet gösteren savcıların sayısı birkaç ay içinde arttırılacak. Bütün eyaletlerde ve federal düzeyde yegane işi nefret yorumlarını takip etmek olan savcılar görevlendirilecek. Alman devleti suç teşkil eden hakaretlere karşı daha sert tepki gösterecek. 

Köln’de faaliyet gösteren Hate Speech birimi Eyelet Medya Dairesi ve özel yayın kuruluşları ile birlikte çalışıyor. Savcılık ve medya kurumlarının ortak girişimiyle başlatılan ‘Sadece silmek yerine takibat’ isimli kampanyada medya kurumları yayımladıkların haberlerin altına yazılan nefret yorumlarını savcılığa bildirilir. Savcılık da bu kişiler hakkında soruşturma başlatıyor. Alman sosyal medya platformlarında nefret ve hakaret yorumlarına diğer ülkelerde olduğu gibi sıkça rastlanıyor. Özellikle Chemniz’de yaşanan aşırı sağcı saldırılar ve bir suikast sonucu öldürülen Kassel Valisi Lübcke olayından sonra maktul hakkında ‘iğrenç domuz’, “Helal olsun bitirici darbeyi vurdular” şeklinde paylaşımlar yapılmıştı.  

Almanya’da 2018 yılında yürürlüğe giren ‘Net Ağları Yaptırım Yasası’ isimli bir yasa ile hakaret içeren paylaşımları 24 saat içinde kaldırmayan platformlara ağı para cezaları geliyor. Ancak bu yasa yeteri kadar uygulanmıyor. Bu yasa, devlet ağlardaki yasa ve düzeni Silicon Valisi aracılığı ile sağlıyor eleştirisine hedef olmuştu.  Ancak Almanya’daki yasa boşlukları artık yavaş yavaş kapatılıyor. Köln’den sonra Bremen de bir hata Speech birimi kuracak. Sırada Hessen, Bayeren, Saksonya eyaletleri bulunuyor? Bu eyaletler de bu yıl içinde yetikili savcılara kavuşuyor. Sadece devlet medya kuruluşları değil özel medya kuruluşlarının desteğini almak için ise çalışmalar sürüyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN