Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden Merck'in koronavirüs ilacına destek

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden Merck'in koronavirüs ilacına destek

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin ilgili komisyonu, Merck şirketi tarafından üretilen koronavirüs hapının kullanımına destek verdi. Komisyonda yapılan oylamada uzmanlar ilacın kullanımı konusunda 13 kabul 10 red oyu kullanıldı. Böylece söz konusu ilaç ABD’de hastalanan kişilerin evlerinde kendi başlarına kullanabilecekleri ilk ilaç olma yolunda önemli bir mesafe kat etmiş oldu.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) uzmanlar ilacın özellikle hamilelik döneminde kullanımının bazı riskler teşkil ettiğine dair verilere rağmen, faydalarının daha ağır bastığını kabul etti.

Amerika'nın Sesi'ndeki habere göre, söz konusu panelde saatler süren tartışmaların ardından uzmanlar, ilacın hamile olan kişiler tarafından kullanılmaması gerektiği fikrinde uzlaştı. Ayrıca FDA’in ilacı kullanacak kişilere karşı ciddi bir uyarı listesi yayımlası konusunda da karar verildi. Bu çerçevede ilacı kullanacak kadın hastalardan öncelikle hamilelik testi yapmaları istenebilecek.

Alınan karara göre Meck şirketi tarafından geliştirilen ilaç, hastalığı hafif ya da orta şiddette etkilerle geçiren yetişkinler tarafından kullanılabilir. İlacın astım ya da obezite sorunu yaşayan kişiler tarafından da kullanılabileceği kanaatine varıldı.

AŞI YAPTIRANLARA TAVSİYE EDİLMİYOR

Öte yandan birçok uzman ilacın koronavirüs aşısı yaptırmış kişiler tarafından kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Buna gerekçe olarak da ilacın henüz aşı yaptırmış kişiler üzerinde denenmemiş olması gösteriliyor.

FDA’in bu panelinin aldığı kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Söz konusu tavsiye kararının FDA’in ilgili birimleri tarafından değerlendirilip yıl sonuna kadar nihai açıklamanın yapılması bekleniyor.

Merck şirketi henüz söz konusu ilacını koronavirüsün mevcut varyantları üzerinde de denemedi. Dolayısıyla ilacın varyantlar üzerindeki etkisi de şu an itibariyle bilinmiyor.

Merck şirketi Molnupiravir olarak adlandırdığı ilaca ilişkin olarak geçen hafta açıkladığı verilerde, ilacın hastaneye yatış ve ölümleri yüzde 30 oranında azalttığının görüldüğünü belirtti.

Öte yandan Alman BioNTech şirketiyle birlikte koronavirüs aşısını üreten Pfizer şirketi de kendi ilaçlarının hazırlıklarını sürdürüyor. Pfizer, üzerinde çalıştığı ilacın yıllardır HIV ve Hepatit C tedavisinde kullanılan bir ilaç grubuna ait olduğu biliniyor. Pfizer bu hafta yaptığı açıklamada kendilerinin geliştirdiği ilacın yeni ortaya çıkan Omicron varyantından olumsuz etkilenmeyeceğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN