Anayasa Mahkemesi istihbaratı sorguluyor

Anayasa Mahkemesi istihbaratı sorguluyor

Alman İstihbarat Teşkilatı BND'nin yurt dışındaki yabancıların iletişimini sınırsız izleme yetkisine sahip olması hukuk sorunu oldu. Alman Anayasa Mahkemesi şikayet üzerine BND'nin yetkilerini değerlendiriyor.

KARAR/ALMANYA

Almanya Anayasa Mahkemesi BND'nin yurt dışında yabancıların iletişimini sınırsız şekilde takip edip etmeyeceği davasına bakıyor. Snowden'in itiraflarından sonra Federal Meclis'te ABD istihbarat örgütü NSA'nın araştırılması esnasında BND'nin yurt dışı dinlemelerinde sınırsız yetkiler kullandığı ortaya çıkmıştı.

Almanya'da bu tartışmalardan sonra 2017 yılı başında yeni bir BND yasası çıkmıştı. Anayasa Mahkemesi bu yasanın anayasaya uygun olup olmadığını inceliyor. Yasa BND'ye yabancı ülkelerde yabancılar arasındaki iletişimi takip için sınırsız yetki veriyor. Bu takip ve dinleme yurt dışında olduğu kadar Frankfurt'ta bulunan uluslararası veri ve görüşme bağlantı noktalarından da oluyor. İçinde Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin Frankfurt'taki ana merkezlerle bağlantısı bulunuyor.

GAZETECİLER ÖRGÜTÜ ŞİKAYETTE BULUNDU

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Almanya dışındaki bir çok gazetecinin girişimiyle Almanya'nın Karlsruhe kentinde bulunan Anayasa Mahkemesi'ne şikayette bulundu. Şikayete Guetamala'da yaşayan bir Alman avukat da dahil oldu. Yabancı gazeteciler muhtemel BND dinlemeleri nedeniyle birçok haber kaynaklarının kendilerine bilgi vermeyeceği gerekçesiyle bu şikayeti yaptı.

MESLEK GRUPLARININ KORUNMASINI İSTİYORLAR

Şikayetçiler, dinlemelerin sınırsız değil şüphe durumunda yapılmasını talep ediyor. Özellikle gazeteci ve doktorlar gibi meslek gruplarının korunması gerektiğini iddia ediyorlar. Yasanın taraftarları ise yurt dışında toplanan verilerin Almanya'nın güvenliği için çok önemli olduğunu özellikle gazetecilik mesleğinin sınırlarının belirsiz olduğunu, kimin gerçek gazeteci kimin kendisini gazeteci gibi gönderen kişiler olduğunun tespitinin imkansız olduğunu söylüyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN