Avrupa 2050’ye kadar tam yeşil olacak

Avrupa 2050’ye kadar tam yeşil olacak

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa’yı 2050 yılına kadar hiçbir zararlı gazın olmadığı “klima neutral“ (nötr iklim) bir hale getirecek Yeşil Avrupa Anlaşmasını açıkladı.

KARAR/ALMANYA

Büyük çabalar sonucu imzalanan 2015 Paris Anlaşması’na rağmen küresel ısınma daha da fazla hızlandı. Zararlı gazların miktarı arttı ve uluslararası güçler soruna bir çözüm bulamadı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen açıkladığı Yeşil Avrupa Anlaşması (European Green Deal) ile bu zamana kadar hiçbir siyasi otoritenin başaramadığı iddialı bir çevre atağını başlatmak istiyor.

Anlaşma Avrupa ekonomilerin gelecek 30 yılda baştan aşağıya değiştirmeyi ve fosil yakıtlardan bağımsız hale getirmeyi öngörüyor. Anlaşmaya uyarınca 2050 yılına gelindiğinde bütün üye ülkelerinin ekonomilerini klima nötr olarak sürdürmeleri yani atmosfere hiçbir zararlı gaz salmayacak bir teknolojik alt yapıya ulaşmaları gerekiyor. AB Komisyonu’na göre böyle bir hedefe varabilmek için her yıl 260 milyar euroluk ilave alt yapı yatırımı yapmak gerekiyor.

ARA HEDEFLER KONULDU

Bu projenin 2050 yılında tam olarak gerçekleşebilmesi için bir takım ara adımlar da öngörülüyor. AB Komisyonu 2030’daki iklim hedefi olarak daha önce 1990 yılı verilerine göre yüzde 40 oranında azaltılmasını öngördüğü CO2 Emisyonlarını yüzde 50-55’e çıkardı.

Üye ülkeler 2030 hedeflerine ulaşmak için 2023 yılına kadar iklim hedeflerini aktüel hale getirecekler. AB Komisyonu bunla ilgili yasayı 2021 yılına kadar hazırlayacak. Çevre hedeflerine ulaşma konusunda özellikle kömüre bağımlı doğu Avrupa ülkelerine 100 milyar Euro ya kadar yardım yapılacak.

ULUSAL PARLEMENTOLARA İŞ DÜŞÜYOR

Plana göre ayrıca 2020 yılına kadar Yeşil Anlaşmayı hayata geçirecek ulusal yasal düzenlemeler yapılacak. Buna mazot ve benzin fiyatlarının arttırılması, ticari araçların CO2 standartlarının daha sıkı hale getirilmesi de dahil.

Deniz ticareti de bundan böyle emisyon uygulamalarına dahil olacak. Hava trafiği AB iklim koruma çalışmalarına daha etkin bir şekilde dahil edilecek. Standartların yükselmesi hava yolculuğunun daha pahalı hale gelmesine neden olabilir. Hava yolculuğuna karşı tren yolculuğu teşvik edilecek.

KAPSAMA ALANI ÇOK GENİŞ

Von der Leyen’in yeni planı ayrıca elektro otomobillerin şarj alt yapısı, alternatif enerjilerin teşvik edilmesi ve recycling gibi farklı alanlardaki düzenlemeleri de öngörüyor.

Bu plan daha çok bir tavsiye niteliği taşıyor. Uygulanması bütün ülkelerin onay vermesi, gerekli ulusal yasaları çıkarmasına bağlı. AB’den gelen değişim çağrıları genelde ulusal parlamentolar iç işlere müdahale olarak algılanıyor. Bu iddialı projenin gerçekleşmesinin önünde zorlu bir süreç var.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN