Avrupa da 'yerli bulut' dedi

Avrupa da 'yerli bulut' dedi

Öncülüğünü Almanya’nın yaptığı Gaia X isimli projeyle şirketlerin ABD ve Çin sunucularında saklanan verileri artık olası dış etkilerden uzak yerli sunucularda saklanacak. Türkiye de benzer bir adım atmış Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile firmalara ‘yerli bulut’ zorunluluğu getirilmişti.

KARAR/ALMANYA

Almanya, dijital çağın petrolü olarak tanımlanan veriler için Avrupa adına tarihi sayılabilecek bir girişim başlattı. Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier Dortmund kentinde yapıla Ulusal Dijital Zirve’de Gaia X projesini tanıttı. Avrupa için ortak bir Cloud çözümü öngören proje ile “Avrupa için verimli, rekabet kabiliyetine sahip, güvenilir bir veri alt yapısı“ kurulmak isteniyor.

HAYATİ ÖNEME SAHİP

Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından konuyla ilgili hazırlanan raporda “Bakanlık piyasadaki birçok aktörle birlikte geçtiğimiz haftalarda Almanya ve Avrupa için bir veri alt yapısı hazırlanması yolunda ilk adımları atmak için çalışmalar yaptı “denildi. Proje “Hayati öneme haiz bir eko sistemin eşiği “olarak değerlendiriliyor.

Avrupa firmalarının verileri bu zamana kadar başa Amazon ve Microsoft olmak üzere ABD’li firmalar sunucularında saklanıyor. Avrupa pazarına veri saklama hizmeti bulunan şirketler arasında Çin firmaları da bulunuyor. Bu durum verilerin gizliliği anlamında ciddi bir güvenlik riski yaratıyor.

ALMAN DEVLERİ PROJENİN İÇİNDE

Alman Ekonomi Bakanlığı Gaia-X projesini geliştirirken Bosch, SAP, Telekom, Deutsche Bank ve Siemens gibi büyük şirketlerle iş birliği yaptı. Projede ayrıca kamu dairelerinden, sağlık sektöründen ve bilim sahasından da kurumlar yer aldı. Proje merkezi olmayan altyapı hizmetleri mantığı ile hazırlandı.

Proje hakkında ayrıntılar tam olarak açıklanmazken Amazon ve Microsoft gibi ABD kökenli şirketlerin de yeni alt yapı içinde yer alabilecekleri bildiriliyor. Bakanlık yetkilileri “Veri güvenilirliği ve ulaşılabilirliği gibi prensiplerimize uyduğu müddetçe Avrupa dışı sunucular da projeye katılabilir “açıklaması yaptı.

Gaia X 2020 yılının ilk yarısında kurulacak. 2020 yılının sonlarına doğru ise ilk kullanıma açılacak.

BAKAN KAZA ATLATTI

Öte yandan bakan Altmaier zirvede projenin tanıtımını yaptığı konuşmadan sonra konuşma yaptığı sahneden inerken ayağı takılıp yere düştü. Bir müddet bilincini kaybettiği bildiriler Altmaier’ın ilk tedavi olay yerinde yapıldı. Daha sonra hastaneye kaldırılan bakının sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

TÜRKİYE KARARMAME İLE GEÇTİ

Türkiye’de de benzer bir adım atmış Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile firmalara ‘yerli bulut’ kullanma zorunluluğu getirilmişti. Ancak altyapı konusunda henüz çalışmalar başlatılmadı.

19-10/29/ana-manset-1572341763-1572380991.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN