Avrupa'da bu yıl 1.4 milyon kişi kanserden ölecek

Avrupa'da bu yıl 1.4 milyon kişi kanserden ölecek

Milan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu yıl Avrupa’da 1.4 milyon kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybetmesi bekleniyor.

KARAR / ALMANYA

Avrupa’da kanser nedeniyle hayatını kaybedenleri sayısı artıyor. Milan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre 2019 yılında Avrupa’da tahminen 1.4 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybedecek. Tahmin edilen bu rakama göre Avrupa’da kanserden ölenlerin sayısı 2014 yılına göre yaklaşık yüzde 5 oranından artmış olacak. Kanser teşhis ve tedavisinde yaşanan gelişmeler neticesinde kansere yakalanma ve hayatını kaybetme sayıları düşerken, ölüm sayısının artması nüfusun büyümesi ve yaşlı nüfusun artmasına bağlanıyor.

GENEL VAKALARDA DÜŞÜŞ VAR

Araştırmaya göre genel kanser vakalarında oransal olarak düşüşler yaşanıyor. Kadınlarda her yüz bin kişiden 83’ü kansere yakalanırken bu geçtiğimiz yıla göre yüzde 4’lük bir azalma anlamına geliyor. Erkeklerde ise yüzde 6’lık bir azalma gözlemlenirken her yüz bin kişiden 131’inin kansere yakalandığı bildiriliyor. Kadınlarda kanser hastalığına yakalananların sayısının düşmesi sigara kullanımının azalması ile doğru orantılı. AB ülkelerinde 1970’li yıllarda kadınların da sigara içmesi, yapılan kampanyalarla yaygın hale gelmişti. O yıllarda sigaraya başlayanlar arasında akciğer kanseri vakalarının yüksek olduğu da araştırmada ortaya çıkan sonuçlar arasında.

AKCİĞER KANSERİ KADINLARDA ARTTI

Bu yıl kanserden hayatını kayedecek tahmini tahmin rakamı 622 bin. Erkeklerde ise bu rakam 788 bin. Kadınlar ve erkekler arasında rakamların farklı olmasında alkol ve sigara kullanımında farklılıkların çeşitliliği hormonların da etkili olduğu ifade edildi. Akciğer kanseri her iki grupta da en büyük ölüm nedenlerinden birisi. Akciğer kanseriinden hayatını kaybedelerin sayısı 183 bin. Kadınlarda ise 96 bin 800. Erkeklerde akciğer kanseriinden ölenlerin sayısı 1980'li yıllardan beri hissedilir bir şekilde azalıyor. Kadınlarda ise durum bunun tersi. 2016 yılından beri kadınlar arasında akciğer kanserinden hayatını kaybedenlerin sayısı göğüs kanserinden ölenlerin sayısını geçti.

MİLYONLARCA HAYAT KURTARILDI

Öte yandan kanser teşhis ve tedavilerinde yaşanan gelişmeler milyonlarca insanının hayatının kurtulmasına neden oldu. Eğer kanser vakaları 1989 yılındaki gibi gelişseydi bugün 5.3 milyon kişi hayatını kaybetmiş olacaktı. Uzmanlar 2019 yılında da tedavi ve terapideki gelişmelerin  359 bin kişinin hayatını kurtaracağını hesap ediyor. Özellikle Bağırsak, prostat ve rahim kanseri tedavi ve terapisindeki gelişmeler daha az kişinin kanserden ölmesinin ana sebeblerinden birisi. Tedavide önemli aşama kaydedilen alanlardan bir diğeri ise Lösemi.  Yine Mide kanseri de tedavisinde önemli aşamalar kaydedilen kanser türleri arasında bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN