Avrupa'da dijital cehalet

Avrupa'da dijital cehalet

Avrupa genelinde yapılan bir araştırmaya göre, insanların yaklaşık yarısının internetteki algoritmalar konusunda hiçbir fikri yok.

KARAR/ALMANYA

AB ülkelerinde yaşayan vatandaşların yaklaşık yarısı hayatın hemen hemen tüm alanlarına giren algoritmaların ne olduğu konusunda fikir sahibi değil. AB’nin 28 ülkesinde 10 bin 960 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, katılımcıların yüzde 48’inin algoritmalar hakkında hiç bir fikri olmadığı ortaya çıktı.

Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre AB vatandaşlarının yüzde 15’i bu kavramı hiç duymamış. Yüzde 33’ü algoritma kavramını duyduklarını ancak ne işe yaradığını bilmediklerini söylüyor. Algoritmalar hakkında geniş bilgiye sahibi olduklarını söyleyenlerin oranı sadece yüzde 8.

Algoritma kavramı ile belirli bir problemi çözmek ya da hedefe ulaşmak için bilgisayar sistemine verilen komutların adım adım uygulandığı kurallar ve görevler dizisi kastediliyor. Ancak araştırmaya katılanlar çoğu bu algoritmaların nerde kullanıldığı konusunda sadece sınırlı bilgiye sahip.

Algoritmaların insan yaşamına katkı sağladığını düşünenlerin oranı yüzde 46 olarak belirlenirken, bunun zararlı bir şey olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 20. Çoğu tam anlamıyla fikir sahibi olmamakla birlikte araştırmaya katılanların yüzde 70’i bilgisayar temelli kararlarda daha fazla kontrol talep ediyor.

Algoritmalar hayatın bir çok alanında somut olarak insanları etkileyen kararlar veriyor. Arama motorlarında ya da internette ürün ısmarlayanlar talep etmedikleri halde kişiye özel reklamlar alıyor. Vergi beyanları standart durumlarda artık otomatik olarak hesaplanıyor.

İşletmelerin yüzde 18’i personel idaresinde iş başvurusunda bulunanların CV’lerin otomotik olarak değerlendiriyor. En kısa mesafeyi tespit eden navigasyon aracılığı ile de yönümüzü algoritmaların aldığı kararlarla belirliyoruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN