Azerbaycan Bağımsızlık gününü kutluyor | Azerbaycan’ın bağımsızlık yıl dönümü

Azerbaycan Bağımsızlık gününü kutluyor | Azerbaycan’ın bağımsızlık yıl dönümü

SSCB’nin ekonomik sıkıntılar çektiği dönemde doğal zenginlikleri tahrip edilen Azerbaycan, millî ve dini hislerini tehdit ve tahrik edilmesine itiraz olarak halk mitingi gerçekleştirdi. Kanlı geçen bu sürecin ardından 18 Ekim 1991 yılında Azerbaycan bağımsızlığını ilan etti. İşte gelişmeler…

 

Sovyet Ordusu, Bakü ve diğer kentlerde 131 kişi öldürüp, yüzlerce Azeri halkını yaraladı ve yine bir o kadar kişiyi de mahkûm etti. Vezirov’un Moskova’ya kaçmasının ardından Azerbaycan halkı bağımsız bir devlet kurma kararı aldı. İşte Azerbaycan Bağımsızlık Günü ile ilgili bilgiler…

AZERBAYCAN BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ

Azerbaycan’ın bağımsızlığına uzanan yol bir hayli kanlı ve meşakkatli geçerken, 1980’li yıllar Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği (SSCB) için ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği dönemlerdi. Bu problemler Azerbaycan’ın doğal zenginliklerinin tahrip edilmesine ve dini ve milli hislerinin tehdit ve tahkir edilmesine neden oldu. 19 Şubat 1988’de halk mitingiyle bu tavra ilk itiraz verilmiş oldu. Bu gelişmenin ardından Başkan Bağırov istifa ederken, Vezirov ise görevi devraldı. Mitingler Kasım ayına dek sürünce SSCB, Nahçıvan, Bakü ve Gence’de sokağa çıkma yasağı ilan etti.

19-10/18/azerbaycanjpgg.jpg

AZERİLER HALK CEPHESİ’NDE ÖRGÜTLENDİ

Bu yasakların ardından Azerilerin Halk Cephesi’nde örgütlenirken, 19 Ocak’ı 20 Ocak’a bağlayan gece SSCB ordusu, Bakü ve diğer bölgelerde 131 kişiyi katletti, 744 kişiyi yaraladı ve 400 kişiyi de mahkûm oldu. Vezirov’un da Moskova’ya kaçmasının ardından komünist hâkimiyetin yeniden sağlanması ile birlikte Azerbaycan halkı, bağımsız bir devlet kurmanın zaruri olduğunun farkına vardı.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

AZERBAYCAN 18 EKİM 1991’DE BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ

20 Ocak 1990 Kara Ocak günü son Sovyet vahşeti ile karşı karşıya kalan Azerbaycan, 30 Ağustos 1991 yılında bağımsızlığını tekrardan ilân etme kararı aldı. Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti'nin Azerbaycan Sovyet Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ’da hak iddia etmesi, etnik çatışmalara neden oldu ve bu karmaşa üzerine 18 Ekim 1991 yılında Azerbaycan son defa bağımsızlığını ilân etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN