Azez'de Türk bayrağına çirkin saldırı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun “Muhalefetle Suriye rejimini bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Artık 11 yılı geçti. Çok insan öldü, çok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar ülkesine dönmeli” açıklaması sonrası Suriyeli muhalifler Türkiye'de ve Suriye'de olay çıkarttı. Azez'de Türk askerinin Suriye Milli Ordusu ile birlikte koruduğu emniyet müdürlüğü binası basıldı. Bazı kişiler Türk bayrağını ateşe verdi. Dışişleri Bakanlığı ise "Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir" yorumunda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nın son gününde düzenlediği basın toplantısında, özellikle Suriye ile ilişkiler ve uzun süredir hazırlıkları süren yeni askeri operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve yeni bilgiler verdi.

“Muhalefetle Suriye rejimini bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde anlaşma olmaz. Artık 11 yılı geçti. Çok insan öldü, çok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar ülkesine dönmeli” diyen Çavuşoğlu'nun açıklamaları arasında en dikkat çeken unsur Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile Ekim 2021’de görüştüğünü kamuoyuna duyurması oldu.

Bu iddialar, Erdoğan’ın 5 Ağustos Cuma günü Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin öncesi ve sonrasında Türk ve yabancı basında çıkan haberlerde yer almış ancak Ankara tarafından doğrulanmamıştı.

Çavuşoğlu, Moskova’nın uzun zamandır Ankara ile Şam arasında diyalog kurulması için çalıştığını ancak Türkiye’nin sadece istihbarat kurumları üzerinden temas kurmayı tercih ettiğini kaydetti.

İstihbarat kurumları arasındaki temasların bir süre önce kesildiği ancak şimdi yeniden kurulduğu bilgisini de veren Çavuşoğlu "Sonuçta bu istihbaratlar arasındaki görüşmede birçok önemli konular gündeme geliyor” değerlendirmesini yaptı.

Azez emniyet müdürlüğüne taşlı saldırı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye açıklamaları ülkede muhalifler tarafından tepkiyle karşılandı. Açıklamaların ardından halk protesto için sokağa dökülürken Azez’de Türk bayrağının yakıldığı görüntüler ortaya çıktı. Türkiye'deki Suriyelilerin de bazı illerde olay çıkardığı ve sokaklara çıktığı belirtildi.

Yaşananlar sonrası sosyal medyadan tepki yağdı. Özellikle Azez'de Türk askerleri ile Suriye Milli Ordusu'1nun koruduğu emniyet müdürlüğü binasının basılması ve burada Türk bayrağının yakılması sert ifadelerle eleştirildi. Hükümete Türk bayrağının itibarını koruma çağrıları yapıldı.

“Türk bayrağının yakılması hafife alınamaz”

Olaylara AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar da Tweitter'dan paylaştığı mesajında tepki gösterdi. Tayyar “Suriye Milli Ordusu, hadsizlerden hesap sorulacağını açıklasa da Azez’de Türk bayrağının yakılması, askeri karargaha saldırılması, parkların tahrip edilmesi hafife alınamaz. Bu aşağılık eylemin bedeli, bu provokatör alçaklara misliyle ödetilmelidir” dedi.

'Suriye halkıyla dayanışmamız sürecek'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Türkiye, Suriye konusunda öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyeti'ne siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir.

Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir. Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir."

Esad da değerlendirmelerde bulunacak

Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da cuma namazı çıkışında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarına dair önemli değerlendirmelerde bulunacağı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN