BAE'ye ait askeri uyduyu taşıyan füze düştü

BAE'ye ait askeri uyduyu taşıyan füze düştü

Avrupa Uzay Ajansı tarafından üretilen ve BAE'ye ait askeri uyduyu taşıyan Vega füzesi, kalkıştan kısa bir süre sonra kayboldu. Füzenin Atlas Okyanusu'na düştüğü tahmin ediliyor.

Uzaya Soyuz füzesi de dahil olmak üzere ticari amaçla füze gönderen Arianespace'in verdiği bilgiye göre, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait bir askeri uyduyu taşıyan Vega füzesi, Fransız Guyanası'ndan Çarşamba akşamı fırlatıldı.

İLK BAŞARISIZ DENEME

Füzenin Atlas Okyanusu'na düştüğü tahmin ediliyor. Bugüne kadar 15 kez uzaya fırlatılan Vega füzelerinin tümü daha öncede hedeflenen yere ulaşmıştı. Bu, Vega füzelerinin ilk başarısız deneyimi.

Arianespace şirketinin görevleri yerine getirmekten sorumlu başkan yardımcısı Luce Fabreguettes, kalkıştan iki dakika sonra "çok büyük bir anormallik meydana geldi" dedi.

ŞİRKET ÖZÜR DİLEDİ

Müşterilerden, yapılan ödemenin karşılığı verilemediği için özür diledi:

"Elimize geçen ilk uçuş verileri analizine bakarak, önümüzdeki saatlerde daha net bilgilere ulaşmış olacağız. Bu doğrultuda herkesle en kısa zamanda iletişime geçeceğiz."

Füzenin neden düştüğü şu an için bilinmiyor. Vega füzesinin atılışı, daha önce iki kez zorlu hava koşulları sebebiyle ertelenmişti.

Füze, BAE'nin FalconEye (Şahin Gözü) uydu sisteminin ilk parçası olan Falcon Eye 1 isimli uyduyu taşıyordu.

2012 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Vega, Avrupa ülkelerinin küçük uyduları uzaya gönderebilmesi için geliştirildi.

Fransa merkezli Arianespace, İtalya Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı'yla ortak geliştirilen dört aşamalı Vega füze sisteminin satışını yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN