Bağdat'ta pandemi hastanesinde yangın faciası

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, koronavirüs hastalarının tedavi gördüğü hastanede henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Can pazarının yaşandığı yangında bilanço arttı, en az 82 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı. Ülkede 3 gün yas ilan edildi, Sağlık Bakanı Hasan Temimi ise geçici olarak görevden alındı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının kaldığı İbn el-Hatib Hastanesi'nde dün gece henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid el-Mihanne, pandemi hastanesindeki yangının sonucuna ilişkin devlet televizyonuna açıklama yaptı.

resim7-18011062.jpg

ÖLÜ SAYISI 82'YE YÜKSELDİ

Mihanne, "Kovid-19 hastalarının tedavi gördüğü İbn el-Hatib Hastanesi'nde çıkan yangında 82 kişi şehit oldu, 110 kişi de yaralandı." dedi.

resim1-18011195.jpg

'OKSİJEN TÜPÜ PATLADI' İDDİASI

Sözcü yangının çıkış nedenine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Yangının oksijen tüpünün patlaması sonucu meydana geldiği iddia edilmişti. Yerel medyada ise yangının bir hasta yakınının oksijen tüpüne karşı kayıtsız davranışı ve ihmalinin neden olduğu öne sürülmüştü.

resim1-18010612.jpg

TÜRKİYE'DEN IRAK'A TAZİYE MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın başkenti Bağdat'taki Hatip Hastanesi'nde meydana gelen patlama ve çıkan yangında hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayımladı.

resim2-18009607.jpg

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Irak’ın başkenti Bağdat’taki Hatip Hastanesi’nde bu sabaha karşı meydana gelen patlama ve akabinde çıkan yangında en az 30 hasta ve hasta yakınının hayatını kaybettiği büyük bir üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu elim hadisede yaşamını yitirenler için kardeş Irak halkı ile Irak Hükümetine başsağlığı diliyor, yaralıların bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz" denildi.

 

 

3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Başbakan, yangına ilişkin gelişmeleri ele almak üzere bazı yetkililerle toplantı düzenledi.

resim1-18011655.jpg

Yangının elim bir hadise olduğunu, Irak'ın ulusal güvenliğini etkilediğini ve kelimenin tam anlamıyla bir çöküş olduğunu kaydeden Kazımi, olayın örtbas edilmeyeceğini vurguladı.

Kazımi, bu tür olaylardaki ihmalkârlığın hatadan ibaret görülemeyeceğini aynı zamanda ihmalkâr tarafların tamamının sorumluluğunu üstlenmesi gereken bir suç olduğunu belirtti.

resim2-18011219.jpg

Yangında hayatını kaybedenler için 3 gün ulusal yas ilan edildiğini kaydeden Kazımi, ülke genelindeki tüm hastaneler, oteller ve halka açık yerlerde güvenlik önlemlerinin bir hafta içinde denetlenmesi için ilgili bakanlık yetkililerinin katılımıyla bir teknik ekip oluşturulması yönünde talimat verdiğini aktardı.

ACİL SORUŞTURMA TALİMATI

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de yangının nedenlerine dair acil bir soruşturma başlatılması yönünde talimat verdi.

resim3-18009241.jpg

Salih yaptığı yazılı açıklamada, yetkili makamlardan olaya ilişkin gerekli önlemlerin alınmasını, olaydaki ihmalkârların soruşturulmasını ve yaralıların tedavisi için tüm olanakların seferber edilmesini istedi.

resim4-18009147.jpg

BAKANLIK 4 YETKİLİYİ GÖREVDEN ALDI

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili 4 yetkilinin görevden alındığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, Bağdat Rusafa Sağlık Departmanı Genel Müdürü, İbn el-Hatib Hastanesi Müdürünün yanı sıra hastanenin teknik ve idari işler asistanı ile mühendislik ve bakım bölümü müdürünün görevden alındığı belirtildi.

resim4-18011155.jpg

SAĞLIK BAKANI GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Irak Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, hastane yangınında sorumluların tespiti amacıyla bazı kararlara imza attı.

Kazımi bu kapsamda Sağlık Bakanı Temimi'yi geçici olarak görevinden uzaklaştırdı ve hakkında inceleme başlatılması talimatı verdi.

Başbakan Kazımi, Bağdat Valisi Muhammed Cabir Ata ve Bağdat Risafa Yakası Sağlık Müdürü Abdulgani Saadi'yi de geçici olarak görevden alarak haklarında inceleme başlatılmasını istedi.

Irak yasalarına göre Başbakan'ın "geçici olarak görevden uzaklaştırma" kararı uyarınca söz konusu yetkililerin görevi 60 gün boyunca dondurulacak ve bu sürede maaşlarının yarısını alabilecekler. Hükümet yetkilisi hakkında yürütülen incelemenin 60 günde bitmemesi halinde yetkili aynı göreve bir daha geri dönemeyecek.

MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Irak Meclisi ise yayımladığı açıklamada, pandemi hastanesindeki yangına ilişkin yansımaları ve gelişmeleri tartışmak üzere yarın olağanüstü bir oturum düzenleneceğini duyurdu.

resim8-18010696.jpg

Bağdat'taki sağlık makamları, yangında hayatını kaybedenlerin naaşlarını sabah saatlerinden itibaren yakınlarına teslim etmeye başladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN