Batan gezegenin elementi bunlar

Batan gezegenin elementi bunlar

ABD’de limon büyüklüğündeki bir göktaşını inceleyen bilim insanları heyecan verici bir keşfe imza attı. Victoria eyaletinde bir müzedeki kasada saklanan göktaşının çekirdeğinde dünyada bulunmayan bir mineral olduğu tespit edildi. Belli bir düzende bir araya getirilmiş demir ve karbon atomlarından oluşan minerale ‘edcottit’ adı verildi. Uzmanlar bu elementin yok olmuş bir gezegenin çekirdeğinden geldiğini düşünüyor.

Bilim insanları ABD’nin Victoria eyaletinde bulunan bir göktaşının içinde daha önce dünyada rastlanmamış element keşfetti. Uzmanlar bu elementin yok olmuş bir gezegenin çekirdeğinden geldiğini düşünüyor. Kırmızı ve siyah renkli parlak göktaşı milyon yıl süren yolculuğu sebebiyle engebeli bir yapıya sahip. Dünyaya düşen göktaşları esrarengiz olmasa da başka bir gezegenin çekirdeğini oluşturan bir gök cismi oldukça nadir rastlanır bir durum. Limon büyüklüğündeki göktaşı Victoria Müzesi’nin kasasında korunuyor. ABD’deki CalTech’ten bir araştırma ekibi, taşın nadir mineraller içerip içermediğini görmek için 2018 yılında taşın bir bölümünü incelemeye aldı. Araştırmacılar, diğer mineral tabakaları arasına sıkışmış göktaşı içinde yeni bir malzemeden oluşan mikroskop altında minik beyaz kristalleri andıran ince bir şerit buldular. Belli bir düzende bir araya getirilmiş demir ve karbon atomlarından oluşan minerale ‘edcottit’ adı verildi. Uzmanlar edcottitin yok olmuş bir gezegenden gelmiş olabileceğini düşünüyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’ndeki gezegen bilimci Geoffrey Bonning “Bu toz, yer çekimi onu yavaş yavaş çekmeye başlayana kadar uzayda dolaştı. Bu topaklar büyüdükçe büyüdü, ilk önce kum taneleri, daha sonra büyük parçalar ve daha sonra kilometre boyu asteroitler oluştu. Sonunda bu asteroitler gezegenleri oluşturmak için bir araya toplandı. Bu yüzden tüm kayaçlar radyoaktiftir. Böylece gezegen içinde erime başlar. Sıcak metal gezegenin çekirdeğine damlayarak ısı ve basınçla edscottite gibi mineraller üretir’’ ifadelerini kullandı. Bonning, edscottite’nin ana vatanının muhtemelen başka bir gezegen veya asteroit tarafından vurularak yok olduğunu düşünüyor. Boning’e göre çarpışmadan çıkan moloz güneş sisteminin her tarafına yayıldı. Wedderburn göktaşı, birkaç milyon yıl boyunca Mars ve Jüpiter arasında çember çizdi ve sonunda bir şans çarpışmasıyla Dünya’ya doğru gönderildi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN