Batan Sovyet denizaltısı 30 yıldır radyasyon yaymaya devam ediyor

Batan Sovyet denizaltısı 30 yıldır radyasyon yaymaya devam ediyor

30 yıl önce Norveç açıklarında batan Sovyet nükleer denizaltısı, radyasyon yaymaya devam ediyor.

Norveçli yetkililere göre 1989 yılında Norveç Denizi'nde batan bir Sovyet nükleer denizaltısından radyasyon yayılımı hala devam ediyor.

800 BİN KAT ARTTI

Euronews'te yer alan habere göre; Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu, denizin yaklaşık 1700 metre derinliğinde yatan Rus Komsomolets denizaltısının çevresindeki radyasyon miktarının normalin 800 bin katı seviyesinde olduğunu açıkladı.

Ölçümleri gerçekleştiren Norveç Deniz Araştırmaları Enstitüsü ekibi lideri Hilde Elise Heldal, radyasyon seviyesinin endişe verici olmadığını belirtti.

Norveçli bilim insanı "Bu, elbette denizde ölçeceğimiz seviyenin üzerinde bir seviyedir ancak şu anda bulduğumuz seviyeler endişe verici değil. Derinlik arttıkça radyasyon seviyesi de azalıyor” açıklamasında bulundu. Heldal, bölgede çok az sayıda balık bulunduğunun da altını çizdi.

Komsomolets denizaltısı batığının çevresindeki radyoaktivite 1990 yılından beri periyodik olarak ölçülüyor. Norveç Deniz Araştırmaları Enstitüsü bu yılki ölçümlerinde ilk kez Aegir 6000 isimli uzaktan kumandalı bir araç kullanarak gerçekleştirdi.

Rus Komsomolets denizaltısı, 7 Nisan 1989'da çıkan yangın sonucu batmış, 42 kişilik mürettebat hayatını kaybetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN