Belçika’da 'insani vize' krizi büyüyor

Belçika’da 'insani vize' krizi büyüyor

Belçika’da Belediye Meclis Üyesi Melikan Kucam, insan kaçakçılığı gerekçesiyle Yeni Flaman İttifak (N-VA) Partisi’nden ihraç edilmesinin ardından 48 saatlik gözaltı süresinin dolması üzerine tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yeşiller Partisi ise yaşananlardan eski Göç ve Mülteci Bakanı Theo Francken’i sorumlu tuttu.

Belçika’nın Mechelen kenti Belediye Meclis Üyesi Melikan Kucam, insan kaçakçılığı gerekçesiyle Yeni Flaman İttifak (N-VA) Partisi’nden ihraç edilmesinin ardından 48 saatlik gözaltı süresinin dolması üzerine tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yaşananlardan sonra gözler eski Göç ve Mülteci Bakanı Theo Francken’i ve N-VA Partisi’ne çevrildi.

Mechelen Belediye Meclisi Üyesi Süryani asıllı Melikan Kucam’ın göçmenlere 350 euroluk vizeleri 10 bin euroya sattığının ortaya çıkması ve insan kaçakçılığı, haraç ve dolandırıcılıktan dolayı tutuklanmasının Belçika gündemine bomba gibi düşmesinin yankıları devam ederken, muhalefetteki Groen (Yeşiller) Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Wouter De Vriedt konu hakkında açıklama yaptı. Durumdan ayrıca eski Göç ve Mülteci Bakanı Theo Francken’i de sorumlu tutan Vriedt, “Mechelen Belediye Meclisi üyesi Melikan Kucam’ın yaptıklarının doğru olması halinde eski İltica ve Göç Devlet Bakanı Theo Francken durumdan siyasi olarak sorumludur. Eski Göç ve Mülteci Bakanı Theo Francken’ın, Kucam aracılığıyla kimin insani vize aldığını öğrenebilme imkanı vardı. Francken’in konu hakkında ’ben bir şey bilmiyorum’ demesi sorumluluğu üstünden atması ile kurtulacağını düşünmemeli” ifadelerini kullandı.

'HERKESİN OLASI SUÇLARI TANIMLAMAK İÇİN VATANDAŞLIK SORUMLULUĞU VARDIR'

Francken’ın sorumluluklarını yerine getiremediğini belirten Vriedt, “Herkesin olası suçları tanımlamak için vatandaşlık sorumluluğu vardır. İnsancıl vize sistemini reforme etme yönünde hükümet üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Belirgin kriterler olmalı ve artık uygun gördüğü şekilde hareket edebilen aracılarla çalışmasına izin verilmemeli” şeklinde konuştu.

KABİNE ÇALIŞANI İLE DOSTLUK

Eski Göç ve Mülteci Bakanı Francken’e göre, Kucam’ın kabinesine insani vize için sağladığı listelerde 207 kişi mevcuttu. Kucam ayrıca kabine memuruyla, Asurca konuşuyordu, çünkü kabinede Mechelen kentinde Süryani asıllı birisi vardı. Öte yandan, Francken’ın da Süryani kökenli kişilerin düğünlerine katıldığı, katıldığı düğündeki davetliler tarafından omuzlara alındığı biliniyor.

'KENDİSİNİ ÇOK İYİ BİRİSİ OLARAK BİLİRDİM. SUÇLAMALAR KARŞISINDA ŞOK OLDUM'

Belçika’nın eski Göç ve Mülteci Bakanı Theo Francken yaşananlardan sonra, "Belçika 2015 yılından bu yana 903 Hristiyan Suriyeli sığınmacıya kapılarını açtı. Irak ve Suriye’den Hristiyanların insani vizelerinin verilmesi yönünde Kucam, kabinemize yardımcı oldu. Kendisini çok iyi birisi olarak bilirdim. Hakkındaki suçlamalar karşısında şok oldum. Söyleyecek bir söz bulamıyorum. DAEŞ terör örgütünün katliamı karşısında ölümle burun buruna kalan Hristiyanlara yardım etmek için çaba sarf ettiğimiz bir dönemde Kucam’ın görevini kötüye kullanması elbette çok üzücüdür" şeklinde açıklama yapmıştı.
Kucam’ın davasının ise gelecek hafta görülmesi bekleniyor.

BRÜKSEL/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN