Beyaz Saray'dan Biden-Erdoğan görüşmesi açıklaması

Beyaz Saray'dan Biden-Erdoğan görüşmesi açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki'den Cumhurbaşkanı Erdoğan-ABD Başkanı Biden arasında gerçekleşmesi muhtemel görüşmeye ilişkin açıklama geldi. Psaki, "Programda boşluklar var önümüzdeki günlerde netleştirmeye çalışıyoruz" dedi. 28 Eylül'de kamuoyuna 'Biden ve Erdoğan'ın Roma'da görüşeceğini duyurulmuştu. Psaki'nin son açıklaması kafalarda soru işareti oluşturdu. Psaki ayrıca, 10 büyükelçinin Osman Kavala ile ilgili açıklamasından sonra yaşanan diplomatik krizde geri adım atıldığı iddiasını reddetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki muhtemel görüşmeye ilişkin Biden'ın Avrupa ziyareti programı üzerinde son çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan ve Biden'ın bu hafta sonu Roma'da gerçekleştirilecek G-20 Zirvesinde görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine Psaki, "Daha önce de söylediğimiz gibi programda boşluklar var, ikili görüşmelere ilişkin programa son halini vermeye çalışıyoruz. Bildiğiniz üzere Biden Türk mevkidaşı ile ilk yurt dışı ziyaretinde haziranda bir araya geldi. Şu anda tahmine açık çok şey var. Umarım her geçen gün daha çok detayı netleştirmiş oluruz." dedi.

Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, Biden'ın programına ilişkin daha detaylı açıklamayı Avrupa uçağında yapacağını da sözlerine ekledi.

"GERİ ADIM YOK"

Basın toplantısında Jen Psaki’ye, ABD’nin Viyana Sözleşmesi’ne atıfta bulunduğu son açıklamasının, Osman Kavala'nın gözaltında kalmaya devam etmesinin demokrasi ve hukukun üstünlüğüne saygıya gölge düşürdüğü yönündeki 18 Ekim tarihli açıklamasından bir geri adım olarak görülüp görülmemesi gerektiği soruldu.

Sözcü Jen Psaki soruyu şöyle yanıtladı:

“Bu şekilde değerlendirilmemeli. Türkiye dahil tüm dünyada gazeteciler ve aktivistlerin gözaltına alınması konusunda konuşmaya devam edeceğiz. Bu konuda olduğu gibi endişe duyduğumuz konuları hem özel olarak hem de kamuoyu önünde gündeme getiriyoruz. Türkiye ortak çıkarları ilgilendiren konularda birlikte çalışmaya devam edeceğimiz bir ülke ve NATO müttefiki”

"TÜRKİYE ÖNEMLİ NATO MÜTTEFİKİ"

Psaki, "Türkiye önemli bir NATO müttefikimiz ve birçok alanda birlikte çalıştığımız bir ülke olmaya devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Ayrıca Psaki, Osman Kavala ile ilgili son gelişmelere ilişkin ABD'nin tutumunun sorulması üzerine, Türkiye dahil birçok ülkedeki tutuklamalar hakkında kaygılarını sıklıkla dile getirdiklerini belirtti.

"ROMA'DA GÖRÜŞECEKLERİ İLAN EDİLMİŞTİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Roma'da gerçekleştirilecek G-20 Zirvesinde bir araya geleceği duyurulmuştu.

Beyaz Saray'dan gelen son "Detayları netleştirmeye çalışıyoruz" açıklaması görüşmenin akıbetiyle ilgili kafalarda soru işaretlerinin oluşması neden oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN