Bilim adamları uzayda ilk kez bir kara deliğin arkasında ışık tespit etti

Stanford Üniversitesi'nden astrofizikçi Dan Wilkins ve ekibi, Dünya'dan 800 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galaksinin merkezinde bulunan süper kütleli bir kara delik tarafından salınan X-ışınlarını tespit etmeyi başardı.

KARAR DIŞ HABERLER

Bilim insanları ilk kez bir kara deliğin arkasından yansıyan ışığı tespit etti. Bu keşif, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın genel görelilik teorisinde yaptığı bir tahmini de doğrulamış oldu.

Einstein'ın genel görelilik teorisinin tahminlerine göre, bir kara deliğin etrafındaki manyetik kuvvet ve kütleçekim kuvveti son derece fazla. Bu nedenle ışığın, kara deliğin etrafında bükülmesi ve arkasından gözlemciye geri yansıması gerekiyor.

astro-2.jpg

Yeni araştırmada gökbilimciler, I Zwicky 1 adlı bir galakside, 800 milyon ışık yılı uzaklıktaki süper kütleli bir kara delikten X-ışını şeklinde yansıyan ışığı doğrudan saptadı.

"KARA DELİĞE GİREN HİÇBİR IŞIK DIŞARI ÇIKAMAZ"

Keşfin ardındaki isimlerden ve Stanford Üniversitesi'nden astrofizikçi Dan Wilkins, "Bu kara deliğe giren hiçbir ışık dışarı çıkamaz, bu nedenle kara deliğin arkasındaki hiçbir şeyi görmememiz gerekir" diye konuştu.

Wilkins, "X-ışını yankılarını görebilmemizin nedeniyse o kara deliğin uzayı, ışığı ve kendi etrafındaki manyetik alanları bükmesidir.

Aktif bir kara deliğin olay ufkunun hemen dışında korona ismi verilen bir yapı yer alıyor. Bu, kara deliğin manyetik alanından güç aldığı düşünülen ve kavurucu elektronların bulunduğu bir bölge.

Kara deliklerin manyetik alanları o kadar büyük ki daima bükülüyor, kopuyor ve yeniden bağlanıyor. Hatta bu süreç Güneş'te meydana geldiğinde güçlü patlamalar oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

kara-delik-isik.jpg

ÇALIŞMA NATURE DERGİSİNDEKİ YENİ ARAŞTIRMA SONUÇLARIYLA UYUMLU

Saygın bilimsel dergi Nature'da yayımlanan yeni araştırmaya göre bu manyetik alan yeniden bağlandığında kara deliğe yakınlaşıyor, etrafındaki her şeyi ısıtıyor ve daha sonra X-ışınlarını üreten yüksek enerjili elektronları ortaya çıkıyor.

İşte bu süreç, bilim insanlarının kara deliğin olay ufkunun diğer tarafından gelen bir ışığı tespit etmesine olanak tanıyor.

Kara deliklerin yoğun kütleçekim kuvvetinin ışığı kendi etrafında bükebileceği teorisi, ilk olarak Einstein tarafından ortaya atılmıştı. Ancak teknolojinin bunu kanıtlayacak kadar gelişmesi zaman aldı.

Makalenin yazarlarından ve yine Standford Üniversitesi'nden gökbilimci Roger Blandford, "Astrofizikçiler manyetik alanın kara deliğe yakın bir yerde nasıl davranabileceğine dair spekülasyon yapmaya 50 yıl önce başladı" dedi ve ekledi:

Ancak bir gün bunu doğrudan gözlemleyecek ve Einstein'ın genel görelilik teorisini iş başında gösterebilecek teknolojiye sahip olabileceğimizi düşünmemişlerdi.

Araştırmacılar, kara delik araştırmalarının, gözlerini gökyüzünde açmaya hazırlanan yeni nesil teleskoplarla daha da ilerleyeceğini söylüyor.

astro.jpg

Wilkins, "Elli yıl önce, astrofizikçiler manyetik alanın bir kara deliğe yakın nasıl davranabileceği hakkında spekülasyon yapmaya başladıklarında, bir gün bunu doğrudan gözlemleyecek ve Einstein'ın genel görelilik teorisini iş başında görebilecek tekniklere sahip olabileceğimiz konusunda hiçbir fikirleri yoktu" dedi.

Einstein'ın teorisi veya yerçekiminin uzay-zamanı büktüğü fikri, yeni astronomik keşifler yapıldıkça yüz yıl boyunca varlığını sürdürdü.

BİLİM ADAMLARI X IŞINININ IŞIĞINI NASIL HARİTALANDIRIYOR?

Bazı karadeliklerde bir korona veya malzeme içine düştüğünde ve aşırı sıcaklıklara ısıtıldığında bir kara deliğin etrafında oluşan parlak bir ışık halkası bulunur. Bu X-ışını ışığı, bilim adamlarının kara delikleri inceleyip haritalayabilmesinin bir yoludur.

Gaz bir kara deliğe düştüğünde, milyonlarca dereceye yükselebilir. Bu aşırı ısınma, elektronların manyetik plazma oluşturan atomlardan ayrılmasına neden olur. Kara deliğin güçlü yerçekimi kuvvetleri, bu manyetik alanın kara deliğin yukarısında kavis yapmasına ve kırılana kadar dönmesine neden olur.

Bu, güneşin koronasından veya sıcak dış atmosferden farklı değildir. Güneşin yüzeyi manyetik alanlarla kaplıdır, bu da güneşin koronasındaki yüklü parçacıklarla etkileşime girerken halkaların ve tüylerin oluşmasına neden olur. Bu yüzden bilim adamları kara deliklerin etrafındaki halkayı korona olarak adlandırıyorlar.

Bu manyetik alan bağlanıyor ve ardından kara deliğe yakınlaşıyor, etrafındaki her şeyi ısıtıyor ve bu yüksek enerjili elektronları üretiyor ve bu da daha sonra X-ışınlarını üretmeye devam ediyor." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN