Bin 168 kırmızı 84 mavi bülten

Bin 168 kırmızı 84 mavi bülten

Türkiye’nin Almanya’ya 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana bin 168 kırmızı ve 84 mavi bülten ilettiği ortaya çıktı. Bunların 462’si FETÖ, 115’i PKK ve 66’sı da IŞİD hakkında yapıldı. Ankara’nın 644 başvuru talebi ise reddedildi. Alman muhalefeti Ankara’yı Interpol’ü suistimal etmekle, Ankara ise Interpol’ü terör örgütleri arasında ayrım yapmakla suçluyor.

Türkiye’nin girişimiyle Interpol’ün çıkardığı kararlar nedeniyle son yıllarda Avrupa’da tutuklanan Türkiye kökenli Almanların sayısı artıyor. Darbe girişiminden bu yana Ankara’dan Berlin’e bin 252 Kırmızı ve Mavi Bülten ulaştı. Söz konusu rakam, Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Andrej Hunko’nun yönelttiği bir soru önergesine Alman hükümetinin verdiği cevapta yer aldı. Belgeye göre 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Ankara’nın Almanya’da ikamet eden Türkiye kökenlilere yönelik çıkarttırdığı bin 168 Kırmızı Bülten, 84 de Mavi Bülten olduğu açıklandı. Kırmızı Bülten’in tutuklama ve iadeyi, Mavi’nin ise ikametgah bildirimini kapsadığı belirtiliyor.  

DW Türkçe’de yer alan habere göre Andrej Hunko, taleplerdeki artışın yeni bir rekor olduğunu söyleyerek Ankara’nın Interpol’ü muhaliflerini susturmak için kötüye kullandığını iddia etti. Hunko, bu kararların Interpol’ün Ana Tüzüğü’nün üçüncü maddesini ihlâl ettiği, muhaliflere yönelik siyasi takibat yapıldığı görüşünde. Interpol Ana Tüzüğü‘nün üçüncü maddesi, teşkilatın ‘siyasi, askeri, dini veya ırki karakterli’ işlem yapmasını yasaklıyor. 

Hükümetin verdiği belgede son yıllarda Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli bazı kişilerin İspanya, Yunanistan, Ukrayna, Hırvatistan ve Slovenya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde tutuklandığı dikkat çekiliyor. Türkiye’nin talepleri sonrası Avrupa’da tutuklanmaların yaşanması üzerine Türklerin yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde önlem amaçlı bir genelge yayınlandı. Genelge, bütün uluslararası hukuki başvuruların toplandığı, Hukuki Yardım Enformasyon Sistemi’ne söz konusu isim aratılarak mağdura bilgi verilmesini kapsıyor.  

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 646 Kırmızı Bülten talebinin reddedildiğini söyledi. Bunlardan 462’sinin FETÖ, 115’inin PKK ve 66 IŞİD mensubu hakkında çıkarılan uluslararası yakalama talepleri olduğunu belirtti. Interpol’ü terör örgütleri arasında ayrım yapmakla suçlayan Çataklı, hâlihazırda 784 PKK üyesinin de Kırmızı Bülten ile arandığını belirtti. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN