Bir günlük mutluluk

Bir günlük mutluluk

İnternete sadece belirli kablosuz erişim noktalarından ve çok pahalı olarak ulaşılabilen Kübalılar, bir günlüğüne ‘online devrim’ yaşadı. Hükümetin deneme amacıyla açtığı mobil bağlantı sayesinde beş milyon Kübalı, ilk kez doyasıya internete girdi.

Küba, dünyada halen sosyalizmle yönetilen ve internete erişimin devlet tarafından katı biçimde kısıtlandığı az sayıda ülkeden biri. Havana yönetimi son yıllarda intetnet kullanımını yaygınlaştırmak için bazı adımlar atsa da hala internetin ortalama bir Kübalı için fazla pahalı olduğu belirtiliyor. Kamusal alanlarda belirli noktalarda kablosuz internete erişim olsa da evlerde internet bağlantısı yok denecek kadar az.

Erişim noktalarında ise internetin saatlik ücreti bir dolar. Ortalama maaşın 30 dolar civarında olduğu ülke için bu son derece yüksek bir meblağ. Ancak bu durum, bir günlüğüne değişti. Küba hükümeti, salı günü boyunca ülkedeki beş milyon cep telefonu kullanıcısında sekiz saatliğinde bedava mobil internet sağladığını duyurdu.

Böylece Kübalılar, kablosuz internet noktalarına gitmek zorunda kalmadan ve para ödemeden doyasıya internet kullanmanın keyfini yaşadı. Bu uygulamanın, genişletilmesi planlanan internet hizmeti için bir deneme niteliğinde olduğu kaydedildi. Mobil internetin ülke genelinde faaliyete geçtiğinde nasıl ücretlendirileceği ise açıklanmadı. Ülkenin telekomünikasyon şirketi, firmalardan 4 gigabayt internet karşılığında aylık 45 dolar talep ediyor.

Bedava mobil internet, vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı. Ülkede sosyal medyanın öncü isimlerinden biri olan muhalif blog yazarı Yoani Sanchez, cep telefonundan Twitter’da mesaj paylaşabilmesini kutlayarak “Bu halkın zaferidir” yorumunu yaptı. Andres Peraza adlı taksici “Bu harika bir haber çünkü yurt dışındaki yakınlarımızda sadece belirli WiFi noktalarına giderek konuşabiliyorduk” dedi. Küba’da yaşayan her 10 kişiden dördünün, yurt dışında bir aile üyesi bulunuyor.

Küba’da nisan ayında Raul Castro’nun yerine göreve gelen Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, ülkesine interneti getirme konusunu uzun süredir dillendiriyordu. Diaz-Canel, geçen ay yaptığı konuşmada “Devrimle ilgili içerikleri internete koyabilmeliyiz” demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN