BM: 2017'de 464 bin kişi öldürüldü, en çok cinayet ABD'de işlendi

BM: 2017'de 464 bin kişi öldürüldü, en çok cinayet ABD'de işlendi

BM'nin küresel cinayet raporuna göre, 2017'de 464 bin kişi çeşitli şiddet olayları sonucunda yaşamını yitirdi. Dünyada en çok cinayet yüzde 17,2 ile ABD'de işlendi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından açıklanan "2019 Küresel Cinayet Raporuna" göre, 2017'de 464 bin kişi cinayete kurban gitti.

Raporda, organize suç başta olmak üzere çeşitli nedenlerle öldürülen 464 bin kişinin aynı zamanda, silahlı çatışmalarda ölen insan sayısından 89 bin daha fazla olduğu belirtildi.

EN ÇOK CİNAYET ABD'DE İŞLENDİ

Son 25 yılda şiddet olayları sonucunda yaşamını yitiren insanların oranında artış gözlemlendiğine işaret edilen raporda, 1992'de 395 bin 542 olan kurban sayısının 2017'de 464 bine yükseldiği kaydedildi.

Raporda, 2017'de işlenen cinayetlerin yüzde 19'unun organize suç örgütleri tarafından gerçekleştirildiği, özellikle 21. yüzyılda silahlı çatışmalar sonucu yaşamını yitirenlerle, organize suç örgütlerinin neden olduğu ölümlerin aynı oranda olduğu ifade edildi.

EN ÇOK ERKEKLER ÖLDÜRÜLÜYOR

Raporda, ABD'nin yüzde 17,2 ile en çok cinayet işlenen ülke, Afrika'nın ise yüzde 13 ile en çok cinayet işlenen kıta olduğu bilgisi paylaşıldı. Asya ve Avrupa kıtalarında cinayet oranının yüzde 3 seviyelerinde olduğu bildirildi.

Raporda, 2017'de cinsiyete göre öldürülenlerin yüzde 81'inin erkek, faillerin de yüzde 90'ının yine erkek olduğu, 15-29 yaş aralığındaki erkeklerin öldürülme riski en yüksek grupta bulunduğu kaydedildi. Ayrıca kadınların büyük bir çoğunluğunun ise aile içi şiddete kurban gittiği belirtildi. 

Cinayetlerin azaltılması için yapılması gereken çalışmalara da yer verilen raporda, özellikle cinayetlere yol açan nedenler arasında eşitsizlik, işsizlik, siyasi istikrarsızlık, organize suçların ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekildi.

Raporda, yolsuzlukla mücadele eden, hukukun üstünlüğünü gözeten, sosyal alanlara yatırımlarda bulunan yönetim modellerinin şiddet olaylarının azalmasını sağladığı gibi cinayet oranlarında da düşüşe neden olduğuna işaret edildi.

VİYANA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN