Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin muhalifler silahlı güçler tarafından devrimesinin ardından ülkedeki karışıklığı fırsat olarak gören İsrail, Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etti. BM, İsrail ordusunun karadaki ilerleyişinin, iki ülke arasında 1974'te imzalanan anlaşmaya aykırı olduğunu söyledi.
Suriye'de Heyet Tahrir el-Şam öncülüğündeki silahlı muhalifler önceki gün başkent Şam'ın kontrolünü ele geçirerek Esad rejimini yıktı. 13 yıllık iç savaşın sonunu getiren operasyon, Suriye'de yeni bir İsrail tehdidi doğurdu.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, İsrail'in, Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etmesinin, 1974'te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nın ihlali olduğunu belirtti.
Dışişleri'nden İsrail'e 'işgal' tepkisi: Kınıyoruz
Pedersen, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına katılarak Suriye'deki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pedersen, New York'taki meslektaşlarıyla bu konuyu yakından takip edeceklerinin altını çizdi.
'TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI'
Yaşananları Suriye tarihi için bir dönüm noktası olarak niteleyen Pedersen, Esad rejiminin bu kadar kısa sürede düşmesini kimsenin tahmin etmediğini söyledi. Pedersen, "Suriye şu anda büyük fırsatlarla birlikte ciddi risklerle de karşı karşıya." dedi.
İsrail'in Suriye'deki saldırıları pervasızlaştı: Türkiye sınırındaki Kamışlı Havalimanı'nı da vurdu
'İSRAİL'İN DURMASI GEREKİYOR'
Pedersen ayrıca İsrail'in Suriye topraklarına saldırılarının rahatsız edici bir gelişme olduğunu savundu, "Bunun durması gerekiyor. Bu son derece önemli." uyarısını yaptı.
Pedersen, Şam'da güvenilir bir geçiş sürecine ilişkin ihtiyaçlara odaklanmanın önemine değinerek Suriye toplumunun için kapsayıcı düzenlemeler olması gerektiğine işaret etti.