BM'den kritik İdlib uyarısı! 21. yüzyılın en büyük kayıpları yaşanabilir

BM'den kritik İdlib uyarısı! 21. yüzyılın en büyük kayıpları yaşanabilir

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarını sürdürdüğü Suriye'nin İdlib ilinde 21. yüzyılın en büyük insani kayıplarının yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Lowcock, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, "İdlib  için hepimiz alarma geçtik. İdlib halkı için bu anın ne kadar tehlikeli olduğunun  altını çizmek istiyorum." dedi.

İdlib'de yaklaşık 4 milyon sivilin yaşadığını, bunların 2 milyonunun  insani yardımlara ihtiyaç duyduğunu anlatan Lowcock, "Korumasız durumdaki  insanlar için son derece alarm durumundayız." ifadesini kullandı.

Lowcock, geçmişte Doğu Guta ve Halep'teki sivillerin çoğunun yapılan  anlaşmalarla İdlib'e geldiğini, bunun aksine İdlib halkının böyle bir şansı  olmadığını vurgulayarak, bölgede yaşanacak olası bir trajediye dikkati çekti.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, "İdlib'de  gelecek birkaç ay, en kötü insani felaket haline dönüşmeden ve 21. yüzyılın en  büyük insani kayıpları yaşanmadan bu sorunla başa çıkmanın yolları olmalı. Bu  bizim en önemli mesajımızdır."  diye konuştu.

İdlib'de çok büyük sivil kayıpların yaşanmasının kabul edilemeyeceğini  vurgulayan Lowcock, İdlib'deki olası bir göç dalgasına karşı detaylı planlarının  olduğunu söyledi.

Lowcock, İdlib geneline yapılacak genel bir saldırı durumunda 800 bin  sivilin göç edeceği öngörüsünde bulunarak, Dünya Gıda Programı'nın (WFP)  stoklarında 850 bin sivile bir hafta yetecek hazır yemek stoğunun olduğu  bilgisini paylaştı.

Sivillerin büyük topluluklar halinde İdlib'in farklı bölgelerine doğru  hareket edebileceği ihtimali konusunda hazırlıklarını yaptıklarını anlatan  Lowcock, bu kapsamda geçen hafta Esed rejimi ve Suriye Kızılayı ile görüşmeler  gerçekleştirdiğini ifade etti.

REJİMLE GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Lowcock, AA muhabirinin, "Geçen hafta, İdlib'deki sivillere yönelik  Esed rejimiyle görüşmeler yaptığınızı söylediniz ama rejim halihazırda İdlib'e  saldırıyor ve hava saldırıları düzenliyor. Rejimin İdlib'deki sivillere yönelik  planı nedir? Önce saldırıp sonra yardımcı olmak mı?" sorusu üzerine, şunları  kaydetti:

"BM, siyasi süreç kapsamında, Staffan de Mistura öncülüğünde nüfus  yığılmasının yaşandığı İdlib'de 'kanlı bir savaş' ve 'katliamı' önlemek için  ciddi müzakereler yürütüyor. Bizim en önemli mesajımız (olası bir) vahşetten  ve  21. yüzyılda şimdiye kadar görmediğimiz insanlık felaketinden kaçınılması. Bu  kabul edilemez, bundan kaçınılması gerekiyor."

İdlib'de büyük bir felaketin yaşanmasını arzu etmediklerini vurgulayan  Lowcook, Esed rejimi ve diğer ilgili taraflarla bu kapsamda görüşmeler  yaptıklarını aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN