BM'den tedirgin eden uyarı: Nükleer silah kullanma riski en yüksek seviyede

BM'den tedirgin eden uyarı: Nükleer silah kullanma riski en yüksek seviyede

BM Genel Sekreter Yardımcısı Izumi Nakamitsu, ulusal stratejilerde nükleer silahların öneminin arttığını belirterek, “Bir nükleer silahın kasıtlı hareket, olay veya yanlış hesaplama sonucu kullanılma riski ‘soğuk savaş’tan bu yana en yüksek seviyede bulunuyor” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Izumi Nakamitsu, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nda video konferans yoluyla konuşma yaptı.

Nakamitsu, “Bir nükleer silahın kasıtlı hareket, olay veya yanlış hesaplama sonucu kullanılma riski ‘soğuk savaş’tan bu yana en yüksek seviyede bulunuyor” dedi.

Bu olasılıkların BM'i tedirgin ettiğini kaydeden yetkili, mevcut durumun sebepleri arasında, çok kutuplu nükleer düzenin hızlandırılması, bölgesel gerilim ve silah yarışmasını gösterdi.

"EN İYİ ÇÖZÜM BU TÜR SİLAHLARIN ORTADAN KALDIRILMASI”

Nakamitsu, “Diyalog eksikliği, şeffaflıkta düşüş gözlemliyoruz. Silah kontrol rejimi bozulmaya devam ediyor. En büyük tehlike, taraflardan gelen sinyallerin yanlış algılanması ve eskalasyonun artması riskidir. Nükleer riskleri ortadan kaldırmak için en iyi çözüm bu tür silahların ortadan kaldırılması” dedi.

NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIĞI SAYISI 3 BİN 720’YE ULAŞTI

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) geçen hafta, konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı sayısının 2020’de artarak 3 bin 720’ye ulaştığını açıklamıştı. Bu yılın başlarında da bu sayının 3 bin 825’i bulduğu kaydedilmişti.

SIPRI tarafından soğuk savaş sonrasında gözlemlenen nükleer silah azaltma eğiliminin son zamanlarda durduğunu, yine de toplam nükleer başlık sayısının henüz Stratejik Saldırı Silahlarının Yasaklanması Anlaşması’nın (START-3) şartlarına uymadığını kaydedilmişti.

Stratejik istikrarın anahtarı niteliğinde olan START-3 anlaşması, 5 Şubat 2011'de yürürlüğe girmişti. Belge, bu yılın başlarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden arasında varılan anlaşmayla 5 yıl daha uzatılmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN