Cakarta çöküşten çıkış yolu arıyor

Cakarta çöküşten çıkış yolu arıyor

Her yıl toprağa batarak su seviyesini altına düşen Endonezya’nın başkenti Cakarta çözüm için farklı arayışlar peşine girdi. Uzmanlar, yer altından su çekilmemesi konusunda kent sakinlerini uyarırken bir diğer çözümünde kent merkezini taşımak olduğunu bildirdi.

Dünyanın alt yapı olarak en sorunlu metropollerinden birisi olan Cakarta, kuruluşundan beri yanlış atılan yapısal adımlar nedeniyle bugün ciddi bir varlık sorunu yaşıyor. Venedik yılda iki milimetre su seviyesinin altına gömülürken bu rakam Jakarta’da yılda 18 santimetre olarak değerlendiriliyor.

Kent, Hollanda kolonisi tarafından ilk kurulduğu yıllarda su seviyesinin üstündeydi. Kent içindeki ırmak ve kanallar sorunsuz bir şekilde okyanusa akıyordu. Ancak bugün kentin büyük bir bölümü su seviyesinin altında ve duvarlarla korunuyor. Devasa pompalar aracılığı ile ırmak ve kanallar okyanusa aktarılarak Jakarta’nın suya batmasına engel oluyor.

Coğrafi yapısı bir metropol olmaya müsait olmayan Cakarta'nın zemini, kum ve kil çamurundan oluşuyor. Nüfusu hızla büyüyen kent su ihtiyacını yer altından çektiği sulardan karşılıyor. Bu kentin zeminin daha dayanaksız hale getiriyor ve şehrin gittikçe su seviyesinin altına düşmesine neden oluyor. Şehrin her tarafı betonarme yapılarla kaplandığı için yağan yağmurların toprağa girmesi de engelleniyor

TEDBİR ALINMAZSA SUALTINDA KALACAK

Uzmanlar kentin büyük bir bölümün gelecek on yılda yeterli tedbirler alınmazsa deniz sularının altında kalacağını söylüyor. Alınacak tedbirlerin bile çöküşü durduramayacağı iddia edilirken yapılan tavsiyeler şunlar:

Öncelikli olarak yer altından su çekilmemesi, kentin su ihtiyacının dışarıda getirilecek sularla karşılanması. Bu yöntemle çözüm elde edilebileceği Tokyo örneği ile veriliyor. Tokyo da 1960’lı yıllarda aynı sorunu, kent sakinlerinin topraktan su çekmesini engelleyerek çözmüştü.

Cakarta’nın aynı yöntemi uygulayabilmesi için kent sakinlerinin yer altından su çekerek yer altı akıntılarını engellemesinin önüne geçmesi gerekiyor. Kentte yaygın olan gecekondulaşmanın önüne, su ihtiyacının modern yöntemlerle karşılandığı sosyal konutların yapılması ile geçilebilir. Ancak bu da pahalı bir yöntem Endonezya hükümeti kentin kurtarılması için yapması gereken devasa yatırımları karşılayamama ve kent sakinlerinin yeni düzene uyum sağlayamaması tehlikesine karşı bir acil eylem planı yaptı. Kentin önüne inşa edilecek 40 kilometre uzunluğunda üzerinde otoyol bulunacak bir önleme duvarı. İnşaat masrafları 35 milyar dolar olan bu duvar özel sektör aracılığı ile finanse edilecek. Yatırımcılar duvar üstündeki yolu işleterek yatırımın karşılığını alacak.

ALTERNATİF YENİ BİR BAŞKENT İNŞA ETMEK

Bir diğer alternatifin ise Borneo adasının doğusunda yeni bir başkent inşa etmek olduğu belirtildi.

Borneo da hem daha az deprem oluyor hem de bu ada batmıyor. Ancak buradaki sorun, ada şu anki Jakarta nüfusunun sadece yüzde 10’nun barındıracak büyüklüğe sahip olduğu biliniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN